BEDRIFTSTEKNOLOGI

Massivt samarbeid om royaltyfritt videoformat

Microsoft, Google, Netflix og flere andre etablerer ny alianse.

Netflix er blant aktørene som nå vil samarbeide om en åpen og royaltyfri standard for medieformater.
Netflix er blant aktørene som nå vil samarbeide om en åpen og royaltyfri standard for medieformater. Bilde: Netflix
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. sep. 2015 - 14:07

Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla og Netflix kunngjorde i går at de sammen har grunnlagt et åpen kildekodeprosjekt som skal utvikle neste generasjons medieformater, -kodeker og teknologier til nytte for allmenheten. Dette skal gjøres i regi av en ny allianse som kalles for Alliance for Open Media.

Sammen skal medlemmene i alliansen bidra med teknologi og ekspertise. I første omgang skal det lages en ny, åpen og royaltyfri kodek-spesifikasjon, sammen med tilknyttede spesifikasjoner for medieformat, innholdskryptering og adaptiv strømming.

Les også: Halvert datamengde med nytt videoformat 

Teknologikrav

Alliansen har allerede kommet med noen krav til teknologien. Først og fremst skal den være åpen og sikre interoperabilitet. Dernest skal den være optimalisert for bruk på weben.

Medieformatet, som trolig omfatter både lyd, bilde og video, skal være skalerbart til enhver moderne enhet, uavhengig av tilgjengelig nettverksbåndbredde. Det skal også designes slik at omkoding og dekoding krever lite prosessorkraft. Prosesseringen skal kunne optimaliseres for maskinvare.

Formatet må være egnet for sanntids videoleveranser med den aller høyeste grad av kvalitet, inkludert UHD-oppløsning (Ultra High Definition).

Dessuten skal formatet være fleksibelt og egnet for både kommersielt og ikke-kommersielt innhold, også brukerskapt.

Leste du denne? Vanvittig lagringsenhet fra Samsung 

Mange roller

Blant de syv første medlemmene finner man tre nettleserleverandører (Google, Microsoft, Mozilla), tre markedsledende leverandører av nettvideotjenester (Amazon, Google, Netflix), samt minst tre selskaper som allerede jobber med å utvikle royaltyfrie videoløsninger (Cisco, Google, Mozilla). Både Cisco, Google, Microsoft og Mozilla tilbyr eller utvikler videokonferanseteknologi, mens Intel representerer maskinvareindustrien.

Flere skjær i sjøen: Vil kreve inn royalties for strømmestandard 

Apple?

Men på samme måte som innen samarbeidet om den kommende standarden for webbasert sanntidskommunikasjon, WebRTC, er det én aktør som virkelig savnes, nemlig Apple.

Men alliansen er åpen for nye medlemmer, og det vil uansett ta tid før et nytt medieformat blir egnet for mobile enheter. Uten spesiell maskinvarestøtte for kodeken vil inn- og avspilling av innholdet tappe batteriet altfor raskt.

Hva som er bakgrunnen for at alliansen etableres akkurat nå, er ikke helt klart. Men de nylige kunngjøringene om hvilke lisenskrav som nå blir knyttet til etterfølgeren til bransjestandarden H.264 – H.265/HEVC – kan har fått fart på arbeidet, selv om noen av medlemmene i den nye alliansen også eier patenter som berører disse videoteknologiene.

Les også: H.265-kodeken blir dyr å bruke

Patentregelverk

Ifølge Mozilla vil alliansen følge det samme patentregelverket som ligger til grunn for W3Cs webstandarder. Programvarekoden vil bli utgitt med Apache 2.0-lisens, som åpner for at den kan brukes av både proprietær og fri programvare.

– En av de største utfordringene ved å utvikle åpne standarder innen et felt som videokodeker, er å finne ut hvordan man skal revidere patentene. Alliansen tilbyr oss en arena for å dele det juridiske arbeidet uten å måtte bekymre oss om at det senere vil bli brukt mot oss. Dette fordeler belastningen, lar oss innovere raskere og billigere, og gir oss mer tro på at vi virkelig kan produsere en royaltyfri kodek, skriver David Bryant, teknologisjef i Mozilla i et blogginnlegg.

Opera Max: Lover jevnere videostrømming på mobilen 

Allerede i gang

Som digi.no skrev tidligere denne uken, er både Mozilla og Cisco i gang med å utvikle hver sine videokodeker, henholdsvis Daala og Thor. I tillegg har Google startet arbeidet med etterfølgeren til VP9.

Mozilla og Cisco samarbeider fra før om NetVC, en foreslått IETF-standard for webvideo, hvor både Daala- og Thor-teknologiene vil kunne brukes som et utgangspunkt for standarden.

– Etter hvert som oppløsningene og bilderatene øker, vil behovet for mer avanserte kodeker med enda bedre komprimeringsforhold bare vokse. Vi startet vårt Daala-prosjekt og etablert NetVC for å møte disse behovene, og vi har sett eksplosiv interessant for resultatet. Vi mener at kombinasjonen av Daala, Ciscos Thor og Googles VP10 danner et utmerket grunnlag for en royaltyfri kodet som virkelig er i verdensklasse, skriver Bryant.

Les mer: Lisensutfordringer for H.265-video åpner for konkurrentene 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.