BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Matet» kunstig intelligens med klassiske filmer

Vil at den skal lære seg å snakke med mennesker.

Det er litt uavklart hvilke klassiske filmer Googles chatbot har studert for å trene på å kommunisere med mennesker.
Det er litt uavklart hvilke klassiske filmer Googles chatbot har studert for å trene på å kommunisere med mennesker.
3. juli 2015 - 07:31

Chatboter er programmer som man skal kunne føre en tekstbasert samtale med mennesker, der det brukes kunstig intelligens for å etterligne menneskelig logikk. Det fungerer stort sett ikke veldig bra. 

Google eksperimenterer imidlertid med en ny vri på konseptet, som skal gjøre samtalen mye mer troverdig - og ganske så poetisk og filosofisk i samme slengen. 

Teknologien bygger på selskapets nevrale nettverk, som har allerede vist seg å være temmelig kompetent. For få uker siden skrev digi.no om deres spennende teknologier for bildegjenkjenning.

Dette skjer når kunstig intelligens får dagdrømme.

Den kunstige intelligensen som skal kunne føre en skikkelig samtale bruker de samme nevrale nettverkene. Nettverkene er konstruert slik at de etterligner menneskehjernen ved å forsøke å finne mening i store mengder med data.

Maskinlæring i praksis

Vanlige chatboter utvikles gjerne basert på konkrete regler. Googles løsning lærer seg selv. Og dette gjøres ved at den kunstige intelligensen fikk studere dialoger fra klassiske filmer. 

Systemet kan analysere filmdialog og lære hvordan det skal respondere på spesifikke typer spørsmål og temaer. Dette fører til at samtalene fremstår som mye mer naturlige. 

Eksempler Google viser til kan fremstå som noe pompøst og dramatisk: En samtale ført med chatboten tok for seg meningen med livet. Spurt om hvor han befant seg, svarte chatboten «I'm in the middle of nowhere». Samtalen er likevel mer sammenhengende enn noe annet vi har sett. 

Forskerne har også matet nettverket med data fra gamle supportsamtaler, der teknologien kan for eksempel lære seg å gi fjernhjelp til brukere. 

Maskinen kan også føre generelle samtaler om Bill Clinton, fargen på himmelen eller fotballspilleren Messi.

Les også: Mann drept av robot.

Systemet ble designet av Google-forskerne Oriol Vinyals og Quoc Le, og er foreløpig bare et konsept. De ser likevel for seg stort potensiale for slike teknologier, enten som erstatning for menneskelig telefonsupport eller nyhetsleverandør. Forskerne selv sier at de ble overrasket over hvor godt teknologien fungerer når det blir matet med dialog uttalt av ekte mennesker, og det er ingen tvil om at prosjektet åpner for noen fascinerende muligheter på sikt. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra