Matrox RT2000 videokort

Avansert videoredigeringsutstyr til høyst akseptabel pris, enten man skal imponere familien eller lage bedriftspresentasjoner i nær TV-kvalitet.

Bedre og bedre blir det. For den som er vokst opp med å spleise super8-film med teip eller redigere på VHS er de store ting som skjer innen digital video, eller DV som det heter.

Vi fikk låne et beist av en Tech-datamaskin med Matrox' siste mellomnivå-kort RT2000 installert for test.

Les om lanseringen av RT2000:


Komplett videoredigeringspakke fra Matrox

Gøy. Mer enn gøy, faktisk.

Matrox har her gått hen og laget en videopakke med funksjoner og kraft som ville fått TV-produsenter med stramme budsjetter til å løpe nakne rundt i gatene og juble for bare få år siden.

Kortet kommer sammen med en pakke bestående av Adobes videoredigeringsprogram Premiere, Uleads tekstgenerator Cool 3D, SoundForges musikk-/lyd-program ACID og programmet DVDit! fra Sonic Solutions for den som ønsker å sette sammen en DVD-plate.

En av de store 'greiene' med Matrox' RT2000 er det selskapet kaller Flex 3D-teknologi.

I praksis innebærer dette at grafikkortet G400 sitter der sammen med videokortet og gjør all jobbinga med de forholdsvis avanserte og teknisk gode 3D-effektene som er inkludert i pakken, noe som reduserer belastningen på resten av systemet.

Dette betyr også at systemet skal kunne fungere godt med en EIDE-harddisk som videolager, selv om det anbefales å bruke noe litt saftigere hvis man skal lage større produksjoner (se spesifikasjoner nederst på siden).

Installasjon og oppsett var gjort på forhånd da maskinen kom til oss, men prosessen skal ifølge forskjellige kilder være svært så enkel.

For den som har brukt videoredigeringsprogrammer fra før er Premiere en drøm å redigere på. Og resten av programmene fungerer også knirkefritt til det de skal brukes til.

Blant annet lagde vi flere ganske proffe musikksnutter (synes vi selv, da) med det enkle men avanserte ACID-programmet.

ACID er et enormt populært musikkprogram for PC, og - for å gjenta en allegori - ville fått musikkprodusenter til å løpe nakne rundt i gatene og juble for bare få år siden...

Kortet støtter både DV og MPEG2, og man kan selvfølgelig hente inn hva som helst av analog video og konvertere det gjennom RT2000-boksen som ligger hendig til på pulten.

Man kan hente inn video via composite (den gule phonopluggen), S-video eller Firewire (IEEE 1394), noe som skulle være nok valgmuligheter.

Fart er en annen sak. RT2000 er lynkjapt når det gjelder rendring av effekter. En tosekunders 3D-effekt tok ikke mer enn 10 sekunder å rendre, og når man tenker på hvor mye gøy man kan ha med de 500 medfølgende 2D og 3D-effektene, så er kort rendringstid noe man virkelig setter pris på. Effektene kan selvfølgelig previewes i sanntid, og alt kan sees på ens analoge monitor.

RT2000 bruker MPEG2 video-kompresjon, og den som er ute etter et fullt multimedia produksjonsstudio kan integrere effekter fra programmer som 3D Studio Max og Adobe After Effects i filmene sine.

Man kommer veldig nært opptil kringkastingskvalitet på opptakene sine med denne pakken, selv om proffene nok vil insistere på Matrox' Digisuite, men så er da heller ikke RT2000 tenkt for proff TV-produksjon.

Det er vanskelig å se at Matrox har mange konkurrenter i denne klassen, særlig når man vet at selskapet er svært ivrige med å oppdatere drivere og programvare. Påliteligheten i systemet gjør at det godt kan brukes i semiprofesjonell sammenheng uten angst for sammenbrudd, selv om det er et lite minus at sakene ikke funker under Windows NT.

Det eneste digi.no har å utsette på denne pakken er publikumsperspektivet. Med så mange fete videoeffekter og andre godterier skal det ikke mye til før den glade 'prosumer' (professional consumer) mister hodet helt og gjør hjemmevideoen om til en oppvisning i dårlig valgt grafikk, musikk, flyvende 3D-tekst og lignende.

Bare husk at det skal ikke mange circular wipes og flyvende, lynglimtende, tigerstripete bokstaver til før potetgullet setter seg i halsen!

Prislappen på rundt 40.000 kroner for dette systemet gjør at det ikke vil bli å finne på annethvert hobbyrom, men for den som skal ha nesten-proff videoredigering er det likevel svært så overkommelig kvaliteten tatt i betraktning. (Leverandør AV Media AS har oppgradert sine maskiner etter at vi kjørte testen, så for samme pris får man nå en PentiumIII 800MHz prosessor og 45 Gigabyte harddisk).

Her er spesifikasjonene på systemet digi.no testet.

Maskin, levert av AV Media:

Intel Pentium-III 600/100 MHz 256kB OD, SECC2

2x 128MB DIMM SDRAM PC 100 100MHz

Kabinett TG-103 ATX miditower 3x5 1/4 2x35

Western Dig. 13.6GB Caviar 9.5ms5125400ATA66

Western Dig. 27.0GB 9ms 7200rpm 2MB IDE ATA66

SONY 48X intern IDE CD-ROM spiller

Windows 98 SE, Norsk

Matrox RT2000 videoredigeringspakke m/ G400 Flex 3D Edition Grafikkort.

Turtle Beach Montego II PCI Lydkort

Programvare:

Adobe Premiere

SoundForge ACID

Ulead Cool 3D

Sonic Solutions DVDit! le (enkel versjon av DVDit!)

Til toppen