FORBRUKERTEKNOLOGI

Med denne kontaktlinsen kan du oppleve AR med øynene lukket

Snart er en fullstendig prototyp klar.

Kontaktlinsen som har alt?
Kontaktlinsen som har alt? Foto: Skjermdump/Mojo Vision
3. sep. 2021 - 19:00

En prototyp av Mojo Lens, en kontaktlinse utstyrt med ikke så rent lite elektronikk, er nær ved å være ferdig, kunngjorde selskapet Mojo Vision i forrige uke. I en ring rundt linsens «pupill» sitter batteri, bevegelsessensorer, brikke for trådløs kommunikasjon, en liten kamerasensorbrikke og en liten SoC («System-on-a-Chip») som kontrollerer det hele.

Midt i synsfeltet er det lagt en bitteliten projektor som skal kunne vise deg data, selv når øyet er lukket, ved å projisere bildet til en sentral del av netthinnen.

Vis mer

— Vi har nesten fått dette til å fungere. Det er veldig, veldig nært, uttalte Mojo Visions teknologidirektør Mike Wiemer til cnet.com.

Så liten er projektoren i Mojo Lens. <i>Foto: Skjermdump/Mojo Vision</i>
Så liten er projektoren i Mojo Lens. Foto: Skjermdump/Mojo Vision

Tidlige prototyper har bestått tester for å sjekke om de er giftige eller farlige på annet vis, og selskapet venter å ha en fullstendig prototyp klar innen utgangen av året.

Med kontaktlinser som dette skal diabetikere i framtiden kunne kontinuerlig måle glukosenivået i tårevæsken i stedet for å bruke blodsukkermålere.
Les også

Slik er Googles smarte kontaktlinse

Batteriet skal etter hvert kunne holde en times tid og skal kunne lades trådløst, omtrent som mange smartklokker kan i dag. Selskapet håper med tiden å få utvidet batterilevetiden til to timer kontinuerlig bruk. I tillegg ser de for seg at linsens elektronikk kun vil brukes i kortere perioder om gangen, slik at batteritiden i praksis vil bli enda en del bedre.

Selskapet sier de valgte kontaktlinser fordi 150 millioner mennesker allerede bruker det. De er lette, små og vil fungere selv med øynene lukket.

Google prøvde seg på smarte kontaktlinser i 2014, men måtte skrinlegge prosjektet, og i 2016 søkte Samsung patent på noe lignende, uten at det ennå har resultert i noe konkret produkt.

Mono Vision utvikler de elektroniske kontaktlinsene sammen med en rekke ulike selskaper, blant annet den japanske kontaktlinseprodusenten Menicon, og har i skrivende stund samlet inn nesten 1,4 milliarder norske kroner til utviklingen.

Mojo Vision har også laget denne videoen, som beskriver noen av mulighetene en slik kontaktlinse vil kunne gi:

 

HUD-informasjon (Head Up Display) slik terminatoren i filmen Terminator ser den.
Les også

Samsung søker patent på smarte kontaktlinser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.