Med lyset som mobillader

Microsoft har funnet opp et unikt ladekonsept.

Med lyset som mobillader
Den meget grunnleggende prototypen av ladestasjonen. Bilde: Microsoft Research

Microsoft bruker store ressurser på å forske på nye teknologier, ikke alt viser seg å være like nyttig, men mye har genuint potensiale til å forbedre hverdagen.

Mobil-lading, for eksempel, en funksjon ingen er spesielt begeistret for. Det gjøres forsøk på teknologier som skal gjøre prosessen raskere, det snakkes mye om trådløs lading, og Microsofts forskere har nå kommet frem med et konsept som kan gjøre ladingen enda mer fleksibel.

Målet er å gjøre ladeprosessen automatisk, slik at brukeren ikke trenger å tenke på å aktivt sette i gang. Forskerne påpeker at både tradisjonell lading med kabel og trådløse løsninger krever at brukeren gjennomfører en aktivitet. Løsningen deres, kalt AutoCharge, skal sørge for at vi slipper.

AutoCharge skal automatisk kjenne igjen om mobilen trenger strøm når brukeren legger den på bordet, og dermed initiere lading etter behov. Konseptet bygger på tilsvarende prinsipper som lading med sollys. Ekte sollys kan ikke benyttes, da mobilene stort sett lades innendørs, ofte om natten og er gjerne pakket inn i etuier og lignende. AutoCharge skal altså projisere lys innendørs over et visst område, og bruke et kamera for å lese om telefonen befinner seg der.

Ladesystemet vil kunne installeres over et bord, for eksempel på kontoret, som en lampe. Dermed blir hele pulten et stort ladeområde. Det innebygde kameraet vil kunne lese telefonens posisjon og lyset vil tilpasse seg denne.

Hele konseptet. Ikke akkurat elegant, men det fungerer.
Hele konseptet. Ikke akkurat elegant, men det fungerer. Bilde: Microsoft Research

Teknikken tar utgangspunkt i at mobilen har innebygd solcellepanel. Et slikt panel kunne vært til og med integrert i skjermen (de fleste brukerne legger tross alt mobilene sine med skjermen oppe), da det finnes gjennomsiktige paneler på markedet. Ideelt ville fremtidens smarttelefoner ha slike gjennomsiktige paneler på begge sidene. Lyset som brukes kan også være usynlig (infrarødt), slik at ladingen kan foregå om natten. Forskere forsikrer at løsningene de vurderer er helt trygge å bruke.

For at systemet skal skjønne at telefonen må lades (og når den er fulladet) bør telefonen ha en mikrokontroller og et lite LED-lys. Når lyset skinner på panelet, vil kontrolleren sjekke batteristatus og lyset vil blinke i et forhåndsbestemt mønster, som da setter i gang ladeprosessen.

For å oppdage telefonen vil et dybdekamera brukes, og forskerne brukte en Kinect-sensor til Xbox 360 for å få det til å fungere.

Konklusjonen er: Det funker. Prototypen forskerne har satt sammen kjente igjen en mobil og ladet den opp på cirka samme tid som en tradisjonell lader. Det eneste problemet er naturligvis at ingen telefoner har innebygde solcelle-paneler - og kommer nok ikke til å ha det i nærmeste fremtid. Man kan imidlertid ikke nekte for at ideen er spennende, selv i dette svært tidlige prototypestadiet.