SIKKERHET

Medier: Hemmelig gruppe hevder å ha påvirket valg på fire kontinenter

En hemmelig israelsk gruppe tilbyr å manipulere valg over hele verden med hacking og falske kontoer i sosiale medier, ifølge en rekke kjente medier.

En hemmelig israelsk gruppe tilbyr å manipulere valg over hele verden, ifølge flere medier.
En hemmelig israelsk gruppe tilbyr å manipulere valg over hele verden, ifølge flere medier. Illustrasjonsfoto: Philippos Christou/AP/NTB
15. feb. 2023 - 13:19

Et internasjonalt nettverk av gravejournalister har avslørt gruppen, som kalles «Team Jorge». 30 medier, blant dem tyske Der Spiegel, franske Le Monde og israelske Haaretz, har deltatt i arbeidet, under ledelse av den franske organisasjonen Forbidden Stories.

Skjulte videoopptak ble brukt under et møte med gruppen og dens leder, en tidligere israelsk spesialsoldat som heter Tal Hanan.

Han hevder å ha jobbet med å påvirke rundt 30 valg rundt om i verden. Tjenestene hans skal ha blitt brukt i Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, USA og Europa.

Valgpåvirkningen tilbys angivelig, mot betaling, til både etterretningsorganisasjoner og private selskaper. Blant metodene er hacking og et egenutviklet system som angivelig kontrollerer tusenvis av falske kontoer i sosiale medier, ifølge The Guardian.

Flere av Hanans påstander er blitt bekreftet av journalistene som har jobbet med saken, ifølge Haaretz. De har påvist 19 valgkamper rundt om i verden der fiktive sosiale medier-brukere knyttet til «Team Jorge» har vært i sving.

Andre påstander, blant annet knyttet til hacking av bankopplysninger, viste seg å ikke stemme.

På spørsmål fra journalistene som har jobbet med saken, nekter Tal Hanan for å ha gjort noe galt. Nyhetsbyrået AFP beskriver avsløringen som ett element i en voksende mengde bevis for at lyssky selskaper rundt om i verden bruker sosiale medier til å manipulere folkeopinionen.

Facebook-logo på mobil.
Les også

Facebook fyller 20 år som omstridt og populær pengemaskin

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.