Norsk initativ vil spre trådløse nett

Mekk antenne og del ut din Internett-linje

En blekkboks, en loddebolt, et trådløskort og noen gode kompiser er alt som skal til for å gi hele landet gratis, trådløst bredbånd, mener NorwayWireless.

En blekkboks, en loddebolt, et trådløskort og noen gode kompiser er alt som skal til for å gi hele landet gratis, trådløst bredbånd, mener NorwayWireless.

NorwayWireless' blekkboksantenne
NorwayWireless' blekkboksantenne.

Se for deg følgende scenario: Du bor langt oppi skogen eller rett og slett bare i en gate der Telenor, NextGenTel og andre ISP-er ikke har utbyggingsplaner. Kompisen din derimot, han bor i en annen gate og har bredbånd. En nytt initiativ foreslår at folk som har linjer deler dem med andre.

Ideen er ikke ny - lignende prosjekter dekker mange byer og strøk i USA og England.

Prosjektene bruker WLAN-teknologi, men i utgangspunktet gir WLAN bare en rekkevidde på 100-200 meter. Men NorwayWireless-initativet forklarer hvordan du kan forlenge dette kraftig. Ved hjelp av standard trådløs 802.11b-teknologi, et par hermetikkbokser eller hackede Pringles-bokser, litt finmekking og et lite kontantutlegg, kan du surfe trådløst over bredbåndslinjen til din kamerat.

Prosjektet NorwayWireless, som vipper litt mellom hvilket slagord de skal bruke (forslag hittil: "Folkets bredbånd", "Fordi kabler alltid er for korte" eller "Lufta er for alle"), har hentet inspirasjon fra lignende initiativ i utlandet, forteller Trond Enger, som blant annet opererer en fungerende node i Sylling ved Lier.

- Idéen er å bygge opp et gratis bredbåndsnett i Norge. I USA og andre deler av verden har dette eksistert et par år, og de har hatt en stormende utvikling, skriver han i en e-post til digi.no.

Resultatet av en slik utbygging med blekkboksantenner, eller dyre, ferdigbygde antenner for dem som heller vil ha det, er at bredbåndet kan skytes utover bygdene i rasende fart. Ifølge Enger kan en få opptil syv kilometer lange linker på lovlig bygde antenner.

- Vi synes det er ganske stilig at du kan lage ting selv som fungerer, sier han. På prosjektets nettsider finner du lenker til masse informasjon om lignende initiativer, og også oppskrift på hvordan du bygger din egen antenne av en blekkboks og et par andre småting du kan finne i garasjen.

Men teleselskapene er ikke så glad i denne type prosjekter. De bygger ut og tar seg betalt på grunnlag av tall for hvor mye en snittbruker surfer og laster ned. Blant annet vurderer Telenor bruksprising på sine ADSL-linjer.

Til toppen