Mener DVD-importørene ikke gjør jobben sin

- Dårlig kvalitet på norske DVD-utgivelser skapte en situasjon der et par butikker nå er saksøkt for 25 millioner kroner. Det mener iallefall mer enn tusen filmentusiaster.

- Vi synes det ser ut som et desperat forsøk på å beskytte investeringene sine. De starter med å forby import av blockbustere, men så går de nedover og nedover. Det er til og med norske filmer på listen, sukker Jan Ove Jakobsen og Tom Espen Pedersen.

De er to av mer enn tusen filmentusiaster som har skrevet seg på en underskriftsliste på Internett, der målet er å protestere mot tiltak DVD-importørene har satt igang. DVD-importører som Sandrew Metronome, Egmont Entertainment AS, Svensk Film, Universal Pictures og Scanbox Norge ligger i disse dager i rettssaker, hvor de krever erstatninger på tilsammen rundt 25 millioner kroner fra et par butikker som har importert DVD-filmer med Sone 1-koding fra USA.

Importørene, som koordineres av NVF/Norsk Videogramforening, mener denne parallellimporten av filmer ødelegger forretningen for dem, siden de har agentur på importen av filmene når de kommer kodet i Sone 2.

Soneinndelingen for DVD-plater skal beskytte kinoer rundt i verden fra å få sitt marked ødelagt av importerte DVD-plater. En Hollywood-film lages dermed først i Sone 1-versjon for det amerikanske markedet, for så senere å gjøres i Sone 2-versjon for blant annet Norge. Entusiastene mener prosessen frem til Sone 2-produktet ofte ikke holder mål. Dårligere billedkvalitet, støy i lydbildet og en generell mangel på bruk av det ekstramaterialet DVD-plater i Sone 1 ofte leveres med, er noen av anklagene.

- Kvalitetsforskjellen er så tydelig at folk kjøper Sone 1 til 325 kroner heller enn Sone 2 til 200 kroner, sier Pedersen. Han innrømmer at kvalitetsforskjellene kanskje ikke er enorme, men sammenligner det med MP3 kontra CD. Har du først hørt forskjellen på et skikkelig anlegg, så er det ingen vei tilbake.

Importørene, ved Norsk Videogramforenings Ronald Dye, har tidligereuttalt at de kun er ute etter å stoppe de store filmene som nylig har gått på kino. Men en filmliste som NVF tilsynelatende har sendt til de forskjellige importørene viser at det dreier seg om langt mer enn bare de ferskeste kinofilmene. Dye var ikke tilgjengelig for kommentar da digitoday publiserte artikkelen torsdag ettermiddag.

- Forbrukerne får svi, men vi forstår likevel selskapene; - de har betalt mye for dette. Men vi vil at de skal levere et bedre produkt heller enn å presse butikkene som har vært med på å få opp interessen for DVD i Norge, sier Jakobsen og Pedersen.

De tror selskapene er redde for at bensinstasjonene skal begynne å selge Sone 1 over disk, og ikke egentlig så redde for spesialistbutikkene.

Men dét er filmentusiastene.

- Vil gjerne gå i butikken og prate med folkene som har peil, bytte filmer, utveksle erfaringer og så videre. Det er tross alt filmentusiastene som står for mesteparten av av handelen sier Jakobsen.

Jakobsen og Pedersen driver DVD-nettstedet digitaledge.no, og følger saken av frykt for utviklingen i bransjen.

- Spillbutikkene kan ikke overleve kun på Sone 2, og vi vil ikke ha filmene før kvaliteten blir bedre, sier de til digitoday.

Underskriftskampanjen finner du her

Les mer om:
;