Mener Intel stjal spareteknologi

Mener Intel stjal spareteknologi

Transmeta mener Intel har rappet teknologi for strømsparing, og går til søksmål.

Transmeta, etablert i 1995, var blant de første til å produsere prosessorer med avansert teknologi for strømsparing. Deres første Intel-kompatible prosessor ble lansert i 2000. Ytelsen var for svak, og innen Transmeta fikk forbedret den, var Intel klar med egen teknologi for strømsparing. Kundegrunnlaget forsvant, og i fjor ga Transmeta opp produksjon for å tjene penger på lisensiering.

I perioden mellom januar 1998 og juni 2005 opplevde Transmeta en samlet omsetning på 134 millioner dollar, og et kumulert tap på 635 millioner dollar.

I går leverte Transmeta et søksmål mot Intel. Der påstås det at Intel har misbrukt patentert teknologi fra Transmeta i sine prosessorer av typen Pentium III, Pentium 4, Pentium M, Core og Core Duo. Patentene er innvilget i perioden 1991 til 2000. Søksmålet påstår at Intel har solgt brikker med Transmeta-teknologi for 100 milliarder dollar. Blant Intel-teknologiene som påstås å bruke en ulisensiert Transmeta-oppfinnelse er «enhanced SpeedStep».

Transmeta krever å få erstattet tre ganger den skaden de er påført, uten å nevne tall. Selskapet krever også at Intel slutter å selge alle produkter med Transmeta-teknologi.

Transmeta sier ikke noe om hvorvidt søksmålet vil bli utvidet til å omfatte PC-leverandører som tilbyr Intel-baserte maskiner. Det er heller ikke gitt at AMD, som skal ha lisensiert noe Transmeta-teknologi, vil gå fri.

Ifølge Transmeta har de gjennom lang tid prøvd å få Intel til å gå med på å betale lisens. Søksmålet beskrives som «siste utvei».

Intel har ikke kommentert søksmålet.

    Les også:

Til toppen