Mener ISO bryter sine egne regler

ISO-ledelsen avviser enhver ny anke, men Pamela Jones i Groklaw har finlest reglene.

Mener ISO bryter sine egne regler

ISO-ledelsen avviser enhver ny anke, men Pamela Jones i Groklaw har finlest reglene.

I forrige uke kunngjorde den internasjonale organisasjonen for standarder, ISO, at ingen av de fire ankene mot vedtaket som godkjente OOXML som ISO-standard – fra henholdsvis Brasil, India, Sør-Afrika og Venezuela – hadde ført fram. Følgelig skulle alt være klart for en offisiell publikasjon av en ny standard for dokumentformater, ISO/IEC DIS 29500 om Office Open XML, i løpet av noen ukers tid.

    Les også:

På nettstedet Groklaw, kjent for sine grundige utredninger av vanskelige juridiske forhold rundt IT-relaterte forhold, har Pamela Jones lagt ut en betenkning som trekker i tvil påstanden om at det ikke finnes flere ankemuligheter mot godkjenningen av OOXML: No Further Appeals on OOXML? What About 11.4?

Regel 11.4 ser ut til å passe som hånd i hanske på den situasjonen OOXML-saken er havnet i, der et organ kjent som TMB/SMB har forkastet anker. Den slår fast at anker mot avgjørelser til TMB/SMB skal legges fram for generalsekretariatet, som da har én måned på seg til å presentere anken med kommentarer for ISOs råd. Rådet har så tre måneder på seg på å ta en avgjørelse.

Rådet består blant annet av 18 valgte representanter fra nasjonale standardiseringsorganer i ISO. Blant disse er Brasil, India og Sør-Afrika, det vil si tre av dem som fikk sine anker forkastet. Malaysia, som er mot å godkjenne OOXML, er også med i rådet. Europeiske medlemmer er Spania, Frankrine, Storbritannia, Tyskland, Danmark, Nederland og Slovakia. Videre er Kina medlem.

En annen mulighet for videre motstand mot ISO-vedtaket, ligger i EU. Som følge av påstander om uregelmessigheter i ISO-prosessen rundt OOXML, ble medlemslandene i mars bedt av EU-kommisjonen om å overgi bakgrunnsmateriale om hva som har skjedd. Ifølge nettjenesten osor.eu bekrefter EU at denne saken fortsatt er under behandling.

Til toppen