UTDANNING

Mener kode-opplæringen i skolen er for dårlig, tilbyr sommerskole i programmering

Familier har flydd til Oslo og bor en uke på hotell for at barna skal få være med på kodecampen. – Vi har ikke råd til å la koding bli den nye matten, sier initiativtaker.

Et møterom hos Tietoevry frister mer enn stranda for Semra, som har tatt turen fra Drammen for å delta på Learnlinks sommerskole for kodeglade barn.
Et møterom hos Tietoevry frister mer enn stranda for Semra, som har tatt turen fra Drammen for å delta på Learnlinks sommerskole for kodeglade barn. Foto: Marianne Gjessing
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Barn kan vel ikke kode?

– JO, roper tolv stemmer i kor.

– Men voksne er vel flinkere?

– Nei, barna er mye flinkere enn voksne til å kode!

– Hvorfor det?

– Fordi voksne er så opptatt av detaljer som ikke betyr noe. Spesielt Thea, svarer Semra.

Thea Blom Bergenheim, som har brukt den varme sommeruka i slutten av juni på å lære ungene å kode i Roblox studio, rister på hodet.

Litt disiplin må til for å holde både møterommet og koden noenlunde ryddig.

En ung kvinne og ei jente i 10 årsalderen ser på en laptop.
Thea Blom Bergenheim gir teknisk og mental støtte når barna holder sin første demo – med rommet fullt av foreldre. Foto: Marianne Gjessing

Heller koding enn stranda

Gradestokken kryper over 27 grader i skyggen bak lokalene til Tietoevry på Fornebu i Bærum. Men her, i et møterom i første etasje, sitter 12 jenter i alderen åtte til elleve år foran hver sin laptop. På femte dagen. I skoleferien. 

– Ville dere ikke heller vært ute og lekt?

– Nei jeg vil mye heller være her enn på stranda, sier Semra, mens Tanja på den andre siden av bordet innrømmer at stranda frister litt mer.

Det er ikke første gang Semra er i Roblox Studio, men de siste dagene har hun lært flere nye triks. Nå kan hun programmere brikker som roterer, forsvinner eller tar livet av spilleren som prøver å forsere spillet hun har bygget.

Gjennom veggen hører de lyden av 12 minst like ivrige gutter, som har fått de samme oppgavene.

En gutt sitter foran PC-en med Roblox på skjermen.
Barn ned i åtteårsalderen skriver sine egne kodesnutter i løpet av sommerskole-uka. Foto: Marianne Gjessing

– Første dag har alle barna lyst til å lage de mest kompliserte spillene. Det er en liten reality check når vi forteller at den løsningen der, den har tjue voksne sittet et halvt år for å lage, sier Johannes Berggren, teknologidirektør i Learnlink.

Tilbudet, som går flere steder i Oslo, trekker folk fra hele landet. Familier har fløyet inn og bor en uke på hotell for at ungene skal få ta kurset, forteller Berggren.

Det Oslo-baserte læringsselskapet har over 300 aktive instruktører som prøver å lære flest mulig barn å kode gjennom glede og mestringsfølelse.

Det trengs, mener Berggren.

Ikke alle kan hjelpe barna sine

– Jeg vil si at tiden er bedre brukt her enn ved å sparke en lærball rundt i tre timer, sier han.

Ikke alle foreldre har kunnskapen som trengs for å støtte ungene på feltet.

– «Alle» kan være fotballtrener for laget til ungene, men ikke alle kan hjelpe barna sine med å utvikle spillinteressen sin, sier Berggren.

Han mener tilbudet trengs.

Portrettfoto av Johannes Berggren.
Berggren syntes selv at matte var kjedelig på skolen. Nå vil han gjøre koding morsomt for barn. Foto: Marianne Gjessing

På kodekurset angriper de programmeringen fra noe barna allerede kjenner. Barna har spilt mye Roblox og sett mange forskjellige effekter. På kurset lærer de hvordan de programmerer brikker som forsvinner, spinner eller skifter farge.

Det er helt motsatt tilnærming enn skolene har, mener Berggren.

Har ikke råd til at koding blir den nye matten

Undervisningen på skolebenken legger ofte opp til at barna skal lære koding nedenfra og opp. Drag and drop, kombinert med ferdige byggesteiner, gir ikke samme forståelse som å se koden og effekten av koden i et kjent IT-system, mener folka bak Learnlink.

Kode fra Roblox Studio
Den lengste kodesnutten barna lærer seg, sørger for at spilleren får superfart etter å ha truffet en brikke. Semra kunne demonstrere hvordan man endret tallet etter kommandoen wait for å styre hvor lang tid superfarten varer, Skjermbilde: Thea Blom Bergenheim

Tilnærmingen blir for teoretisk, og forsøk på å motivere ungene til koding ved å fortelle dem at «dette får du bruk for en gang i fremtiden», fungerer dårlig, mener Berggren. Han frykter at måten skolen legger opp undervisningen på, gjør at ungene mister interessen.

I dag legges kodeundervisningen inn som en del av matten.

– Mattelærerne som blir satt til å lære ungene koding, har ofte ikke erfaring med programmering selv, sier Berggren.

Tørr og teoretisk undervisning kan ramme rekrutteringen til IT-bransjen, frykter han.

– Den måten å lære programmering på, kan gjøre at programmering blir den nye matten, det har vi ikke råd til.

Fremtidens NFT-kunstnere

Han får støtte fra Elias, en av deltagerne på kurset. Han har aldri kodet i Roblox studio før.

– Når jeg gikk inn i Roblox Studio, så sa hjernen min bare: Nei, jeg orker ikke, sier Elias.

Det er bare fire dager siden han lærte de første triksene, men nå har han satt opp sitt eget brett, der han blant annet har kodet brikker som forsvinner og dukker opp, så spilleren må time hoppene sine riktig.

Et barn i 11 års alderen holder tommelen opp og smiler til kameraet.
Det har vært en morsom uke, bekrefter Elias. Foto: Marianne Gjessing

Han er ikke enig med jentene i at barna er flinkere enn de voksne til å kode.

– Nei, de er akkurat like flinke. Det kommer an på IQ og kreativitet og hva du har lært. Før syntes jeg koding var kjempevanskelig, men nå har jeg lært meg mer, og nå er det lett, sier Elias.

Det er bra, for han har planer om å lage sine egne NFT-er når han blir større, forteller han og beskriver ideen han sparer til det første verket sitt, mens pappaen innrømmer at han måtte google NFT da han først hørte om guttungens fremtidsplaner.

Vil avmystifisere IT

Ungene er på vei ut i varmen, og mens stemmene forsvinner opp trappene og ut, blir det stille i Tietoevrys lokaler, som har rikelig med ledige møterom nå i sommer.

– Hvorfor låner dere ut møterom til Learnlink?

– Hvorfor skulle vi ikke, vi har god plass nå om sommeren og er veldig for dette prosjektet, sier , HR-direktør Trond Vinje.

En smilende mann står i kontorlokaler.
HR-direktør Trond Vinje i Tietoevry vil bidra til å avmystifisere IT-bransjen. – Det trenger ikke være teoretisk, kjedelig og vanskelig, sier han. Foto: Marianne Gjessing

– Det handler om å avmystifisere IT-fagene. IT har fått rykte på seg for å være vanskelig, kjedelig og teoretisk. Men når de kommer hit, ser de anvendelsen og får en helt annen forståelse.

Det trengs, for som andre HR-folk i IT-bransjen merker han godt mangelen på IT-folk. 

Og kanskje blir noen av de håpefulle å se igjen i gangene – om ti års tid.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.