Merkantildata-konkurrent til værs

Tieto, Finlands svar på Merkantildata, gjør det sterkt om dagen. Etter tredje kvartal endte Tieto opp med et resultat før skatt på 421 millioner kroner, en vekst på 60 prosent fra tredje kvartal i fjor.

Tieto legger frem svært hyggelige tall, tatt i betraktning at salget bare økte med 14 prosent til 2917 millioner kroner i tredje kvartal.

- Den svake veksten i omsetningen skyldes at vi solgte PC-selskapet TT Microtrading som ga en stor omsetning, men lite profitt, sier Hannu Niilo-Rämä, økonomidirektør i Tieto-konsernet.

Ellers forklarer Tieto resultatet med stor pågang fra kundene på grunn av år 2000- og euro-problemet. Den generelle økonomiske nedgangsperioden har ikke påvirket etterspørselen etter Tietos tjenester, hevder selskapet.

Tieto har kontorer i hele Norden og de største europeiske landene. Selskapet selger blant annet styringsløsninger til en rekke forskjellige bransjer, blant annet skog, industri, energi og offentlig sektor. I Norge kjøpte Tieto AXO Systems AS og GC Computer i 1996 samt Huldt & Lillevik (med Aas Data) i 1997. Omsetningen i disse selskapene var 104 millioner kroner i 1997.

Direktør i Tieto Norge, Jørgen Bojsen, sa i januar til digi.no at han synes det ville være fornuftig av Tieto å slå seg sammen med Merkantildata, ARK eller Enator. Men Niilo-Rämä avviser slike tanker og sier at Merkantildata og Ark er blant deres største konkurrenter.

- Vi har hatt en rekke møter, men aksjemarkedet i Norge har vært overopphetet og oppkjøpskandidater har vært alt for dyre. Men vi leter fremdeles og er mest interessert i å kjøpe selskaper med bransjesløsninger, sier Niilo-Rämä.

Til toppen