JUSS OG SAMFUNN

Meta og Facebook vant fram i Personvernnemnda – kan ikke ilegges dagbøter fra Datatilsynet

Datatilsynet kan ikke gi dagbøter til Meta og Facebook, har Personvernnemnda bestemt.

– Fortolkningen til Personvernnemda tar fra oss et viktig virkemiddel i møte med store internasjonale selskaper, sier Line Coll, som er direktør i Datatilsynet.
– Fortolkningen til Personvernnemda tar fra oss et viktig virkemiddel i møte med store internasjonale selskaper, sier Line Coll, som er direktør i Datatilsynet. Foto: Ilja C. Hendel
20. juni 2024 - 11:25

Det opplyser Datatilsynet i en pressemelding.

Datatilsynet har vedtatt et forbud mot atferdsbasert markedsføring på Instagram og Facebook. Meta, som eier begge selskapene, etterkom ikke vedtaket, og Datatilsynet besluttet derfor å ilegge Meta dagbøter.

Meta-selskapene klaget vedtaket om dagbøter inn for Personvernnemnda, som nå gir Meta Ireland og Facebook Norway medhold. Forbudet mot atferdsbasert reklame blir imidlertid stående.

– Det er det viktigste i denne saken. Vi er overrasket over avgjørelsen fra Personvernnemnda, men tar den selvsagt til etterretning, sier direktør Line Coll i Datatilsynet.

I utgangspunktet sier loven at Datatilsynet kan ilegge dagbøter når virksomheter bryter personvernforordningen. Personvernnemnda har imidlertid nå avgjort at det må gjøres unntak fra dette når det er snakk om internasjonale virksomheter.

– Fortolkningen til Personvernnemda tar fra oss et viktig virkemiddel i møte med store internasjonale selskaper. Dette vil også medføre at norske virksomheter kan ilegges dagbøter, mens de store internasjonale aktørene går klar. Dette er uheldig forskjellsbehandling, og vi håper lovgiver kommer raskt på banen med en avklaring, sier Line Coll.

Da Meta sa de ville trene kunstig intelligens på brukernes innlegg og bilder, kom en storm av reaksjoner mot Facebook.
Les også

Mange truet med det – men de færreste slettet Facebook i protest

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.