IT-POLITIKK

MI5 og FBI med historisk felles uttalelse

I en historisk felles uttalelse advarer amerikansk og britisk etterretning teknologiselskaper mot kinesisk cyberspionasje.

– Et tydelig signal om en massiv felles utfordring: Kina, sa McCallum (t.v.) til bedriftslederne i salen.
– Et tydelig signal om en massiv felles utfordring: Kina, sa McCallum (t.v.) til bedriftslederne i salen. Foto: Dominic Lipinski
8. juli 2022 - 12:00

– Ikke la din egen suksess bli Kinas konkurransefordel, sa Chris Wray, direktør i FBI i en sjelden felles advarsel sammen med øverste direktør i britiske MI5, Ken McCallum.

Begge organisasjonene er mer enn hundre år gamle. Likevel er det første gang topplederne i de to etterretningstjenestene gir en felles uttalelse.

– Vi gjør det for å sende det tydeligste signalet vi kan om en massiv felles utfordring: Kina, sa McCallum til et rom fylt opp med bedriftsledere.

Vestlige teknologiselskaper bør være spesielt oppmerksomme på kinesisk cyberspionasje, mener de to. Kinesiske myndigheter bruker de midlene de har til rådighet for å få tak i teknologiske nyvinninger fra Vesten.

Les også

Storbritannia anklager kinesiske hackere for å ha angrepet valgkommisjonen

Advarer selskapene

– Det er, for å si det sånn, ikke våre ting som er truet, det er deres. Den verdensledende ekspertisen, teknologien, forskningen og de kommersielle fordelene utviklet av dere som sitter i dette rommet, og andre som dere, sa McCallum.

Kinesiske myndigheter er ambisiøse, og har klare planer om å ta igjen forspranget vesten har på enkelte teknologi-områder.

– Dersom du jobber med banebrytende teknologi, AI, avansert forskning eller produktutvikling, er det ikke usannsynlig at din kunnskap er av interesse for det kinesiske kommunistpartiet, sa McCallum.

Henter informasjon på mange måter

Fra  tilsynelatende å skulle kjøpe teknologi eller deler av selskaper, for så å trekke seg fra avtalen når kunnskapen er overført, til bevisst å sende unge studenter fra kommunistpartiet til fremtredende forskningsinstitusjoner innen teknologi og å bli venner med og sikre lekkasjer fra enkeltmennesker: Kildene til Kina er mange, også på nett.

MI5 har knyttet tre cyber-trusselaktører, som går etter både statlige og kommersielle vestlige mål, til kinesiske myndigheter. Det er ikke snakk om guttestreker og småkriminelle hackergrupper, mener McCallum. Gruppene har tilhørighet til det kinesiske sikkerhetsdepartementet.

Ikke et mål å kutte bånd til Kina

McCallum understreker at selv om de ber bedrifter være oppmerksomme, er det ikke et mål å kutte noen kontakter med Kina. Storbritannia vil pleie forholdet med Kina der det er trygt og riktig.

– Vi snakker ikke om det kinesiske folket, vi ønsker den kinesiske diasporaen helhjertet velkommen, sa han.

EU-kommissær Thierry Breton.
Les også

Ny EU-lov om KI: Forbyr masseovervåking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.