OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Microsoft 365-funksjon lar arbeidsgivere overvåke aktiviteten til de ansatte

Microsoft avviser kritikken, men funksjonaliteten kan være i strid med blant annet europeisk personvernlovgivning.

De kjente Office-applikasjonene er bare noe av det som er inkludert i Microsoft 365. Ikke alt er like ukontroversielt.
De kjente Office-applikasjonene er bare noe av det som er inkludert i Microsoft 365. Ikke alt er like ukontroversielt. Illustrasjon: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2020 - 05:00

En relativt ny funksjonalitet i Microsoft 365 (tidligere Office 365) har fått stor oppmerksomhet på blant annet Twitter den siste uken, selv om det skal ha vært tilgjengelig siden 2019. 

Funksjonaliteten kalles for Productivity Score og skal ifølge reklamen gi brukerne av den, oversikt over hvordan virksomheten jobber. 

Det er ikke noe i veien med dette så lenge det bare gis en samlet oversikt. Problemet er at funksjonaliteten også åpner for dypdykk i detaljene, noe som betyr at ledere for eksempel kan finne de ansatte som deltar minst i gruppechatsamtaler, sender færrest eposter eller deler færrest dokumenter. I alle fall så lenge standardinnstillingene er beholdt.

Selve Productivity Score-funksjonaliteten skal derimot ikke være aktivert som standard.

Overvåking på arbeidsplassen

Den østerrikske forskeren og personvernaktivisten Wolfie Christl omtaler det hele som et fullt utviklet overvåkningsverktøy for arbeidsplassen. 

Han får støtte fra mange, inkludert David Heinemeier Hansson, oppfinneren av Ruby on Rails, som ikke legger fingrene imellom i sin omtale av funksjonen. Han mener at ordet dystopisk på ingen måte er sterkt nok å beskrive den funksjonaliteten Microsoft nå tilbyr. 

Et fyldigere oppringningsvindu er blant nyhetene i Microsoft Teams.
Les også

Carplay-støtte og justerbart dataforbruk: Microsoft Teams får et lass nye funksjoner

Bekreftes av Microsoft-video

Microsoft har selv publisert en reklamevideo for Productivity Score, hvor man blant annet kan se at ansatte rangeres etter deres bruk av ulike tjenester. Langt mer presenteres i Twitter-tråden til Christl.

Rangering i Microsoft Productivity Score av enkeltansattes bruk av ulike tjenester i Microsoft 365. <i>Skjermbilde: Microsoft</i>
Rangering i Microsoft Productivity Score av enkeltansattes bruk av ulike tjenester i Microsoft 365. Skjermbilde: Microsoft

– Ikke designet for overvåking

I et tidligere blogginnlegg understreker Microsoft at Productivity Score ikke er designet som et verktøy for monitorering av ansattes produksjon og aktivitet. Det vises til at dataene på om enkeltbrukere bare analyseres for 28 dager om gangen, og at det ikke tilbys spesifikk informasjon om enkeltpersoners handlinger. 

Til The Guardian sier en talsperson for Microsoft at Productivity Score er tilvalgsopplevelse som gir IT-administratorer innsikt om bruken av teknologi og infrastruktur. 

– Innsikten er ment å hjelpe virksomheter med å utnytte teknologiinvesteringene sine på best mulig måte ved å adressere vanlige problemer som lange oppstartstider, ineffektivt samarbeid om dokumenter eller nettverksproblemer. Innsikten vises samlet over en periode på 28 dager, og tilbys på brukernivå slik at en IT-administrator kan tilby teknisk support og rådgivning, sier talspersonen. 

Lovlig?

Christl mener at bruken av et slikt verktøy ikke vil være tillatt i de fleste EU-land, og i alle fall ikke i Østerrike og Tyskland. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det bekreftes til dels av en jusekspert som tyske Heise har intervjuet:

– Funksjonalitet som bedrifter kan brukes til i detalj å undersøke arbeidspraksisen til de kontoransatte, krenker både de personlige rettighetene til ansatte, datavernet og – hvor det eksisterer – deltakelsesretten og -plikten til selskaps- eller personalrådet, sier Bertold Brücher i fagforbundet Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) til Heise. 

Productivity Score fikk hard kritikk, og nå har Microsoft gjort produktet mer anonymt.
Les også

Fikk hard kritikk for overvåkningsfunksjon i Microsoft 365: Nå lover Microsoft bot og bedring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.