Microsoft-aksjekurs kobles til Windows 2000

Aksjekursen til Microsoft er koblet til salget av Windows 2000. Foreløpig har salget gått tregt, men analytikerne forsøker å se fremover.

Microsoft levde i alle år med en stadig stigende aksjekurs, men det tok slutt for et år siden da aksjen hadde nådd 117 dollar. Siden har det gått nedover. Noe av fallet skyldes monopolrettssaken, men den er nå blitt en vag trussel som ligger langt inn i fremtiden.

Det er salget av Windows 2000 som styrer aksjekursen nå, sier amerikanske analytikere. Microsoft har veddet svært mye på sitt nye operativsystem - det er her fremtiden ligger, for DOS-baserte Windows 95/98 har kommet til veis ende. Microsoft må få bedriftene til å oppgradere sine PC-brukerne til Windows 2000.

Windows 2000 skal også løfte Microsoft opp i eliteserien i servermarkedet. Men foreløpig går salget ganske tregt, skriver Business Week. Endel har tatt Windows 2000 i bruk, men større bedrifter vil ikke bytte ut velprøvd infrastruktur med nye produkter som mange hevder er fulle av feil.

Microsoft er kjent for å komme med store feilrettinger i det første året etter at de har lanserte et nytt produkt og Windows 2000 er ikke noe unntak. Mye av fremtiden for Microsoft vil derfor avgjøres i første og andre kvartal til neste år.

En amerikansk analytiker hevder at mye står og faller på Active Directory Services (ADS), katalogtjenesten som følger med i Windows 2000. Med denne skal IT-sjefer kunne administrere store nettverk. Men Michael Stanek, analytiker hos Lehman Bros. har snakket med en rekke store brukere som sier de vil ta i bruk Windows 2000, men ikke ADS. IT-sjefene er nervøse for å binde seg til mer Microsoft-teknologi og for mulighetene ADS gir hackere, skriver Business Week.

Men selv uten ADS tilbyr Windows 2000 så store forbedringer at Stanek er optimistisk om salget og dermed også kursutviklingen for Microsoft i året som kommer.

Til toppen