JUSS OG SAMFUNN

Microsoft anklager IBM for format-krig

I et åpent brev anklages IBM for å sabotere ISO-godkjenningen av Microsofts Open XML.

16. feb. 2007 - 09:27

De siste årene har man kunnet tro at den store krigen om dokumentformater i kontorprogramvare – tekst, regneark, presentasjoner og så videre – gikk mot slutten.

Anti-Microsoft-leiren samlet seg bak en prosess for å opphøye formatene i OpenOffice.org-pakken, Open Document Format (ODF), til en internasjonalt anerkjent standard. Prosessen startet i Oasis, og i fjor ble ODF en ISO-standard. Microsoft markerte seg ved å støtte ISOs standardisering av ODF.

Samtidig ga Microsoft opp proprietære formater i sin Office-pakke. De arbeidet gjennom Ecma International for å etablere XML-formatene til Office-pakkene som internasjonalt anerkjent åpen standard: Open XML. Da dette ble fullført, startet prosessen med å gjøre også Open XML til ISO-standard.

Viktige aktører i ODF-leiren, blant dem Sun og Novell, har samarbeidet med Microsoft om tillegg til kontorpakkene, slik at ODF og Open XML kan brukes om hverandre.

Det eneste som skarrer i denne ellers så harmoniske utviklingen, er at IBM første stemte mot at Ecma skulle godkjenne Open XML som åpen standard, og stemte deretter mot å fremme Open XML for ISO.

Kampen mot Open XML ble først ført av bransjeforeningen CCIA (Computer and Communications Industry Association), en anti-Microsoft-koalisjon som var engasjert i EU-søksmålet mot selskapet, og som ble sterkt svekket da Sun inngikk sitt banebrytende forlik med Microsoft. CCIA inngikk selv et forlik med Microsoft i november 2004 mot 20 millioner dollar kontant, hvorav nesten halvparten, ifølge Financial Times, gikk direkte til CCIA-sjef Ed Black personlig. Siden desember 2005 har IBM stått alene blant de store på barrikadene mot Open XML.

    Les også:

I et åpent brev som Microsoft publiserte på sitt nettsted onsdag, Interoperability, Choice and Open XML, anklages IBM for å fortsette å sabotere ISO-prosessen til Open XML.

Microsoft skriver at IBM har «ledet en global kampanje der nasjonale organer oppfordres til å kreve at ISO/IEC JTC 1 ikke en gang går med på å vurdere Open XML.»

Det primære argumentet som er brukt, er at ODF allerede er vedtatt, og at det følgelig ikke er grunn til å vurdere en konkurrent.

– IBM har erklært seier i å blokkere Open XML, og gjør et stort nummer av noen av kommentarene som er levert. IBM ser bort fra det faktum at det store flertallet av ISO-medlemmer valgte å ikke kommentere saken, og at de fleste, om ikke alle, problemstillingene vil ble behandlet i den tekniske gjennomgangen som fortsatt gjenstår, skriver Microsoft.

Microsoft mener at IBMs «kampanje» mot Open XML er et «skamløst forsøk» på å bruke standardiseringsprosessen til å begrense valgmulighetene til brukerne, og at motivet er IBMs egne kommersielle interesser.

– Det er ingen tilfeldighet at IBMs Lotus Notes-produkt, som IBM markedsfører aktivt, ikke støtter den internasjonale standarden Open XML, skriver Microsoft.

Microsoft advarer at dersom det lykkes IBM å hindre ISO fra å vurdere Open XML, kan det skape presedens for en praksis der den første teknologien på et gitt område automatisk fortrenger konkurrerende løsninger.

Microsoft anklager videre IBM for å forsøke å presse nasjonale organer til å kreve at ODF-støtte påbys i offentlige teknologianbud. Microsoft mener dette er teknologisk meningsløst, siden samspill mellom XML-formater er uproblematisk. Forskjellen mellom ODF og Open XML er at Open XML tilbyr flere muligheter enn ODF, og det må være opp til brukeren selv å bestemme hvilket nivå man vil legge seg på.

IBM har ikke kommentert Microsofts brev. Søk på IBMs nettsted for «Open XML» gir stort sett ikke annet enn en peker til et langt innlegg på Groklaw – Deadline Looms to Express Concerns about ECMA 376 Office Open XML fra bloggen til Bob Sutor, IBMs sjef for standarder og åpen kildekode. Bloggen er forsynt med en advarsel om at den ikke nødvendigvis gjengir IBMs standpunkt. Lenken til Groklaw tar dessuten en omvei gjennom Sutor-familiens private blogg. Innlegget på Groklaw gir inntrykk av å gjenspeile den typen kampanje som Microsoft anklager IBM for å føre: Metoden er ikke åpen, og argumentene er slik Microsoft gjengir dem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.