JUSS OG SAMFUNN

Microsoft-ansatte nekter å utvikle HoloLens-briller for militært bruk

Har skrevet et åpent brev til Microsofts ledelse.

Microsofts logo.
Microsofts logo. Illustrasjon: Lucy Nicholson, Reuters
26. feb. 2019 - 14:42

En «global koalisjon» av Microsofts ansatte har skrevet et åpent brev til Microsofts president, Brad Smith, og administrerende direktør, Satya Nadella, der de uttrykker sin misnøye med milliardkontrakten selskapet har inngått med militæret i USA. De oppfordrer også alle ansatte i Microsoft til å skrive under på brevet.

Ifølge Bloomberg, skal Microsoft i utgangspunktet levere så mange som 100.000 HoloLens AR-briller (Augmented Reality), eller utvidet virkelighetsbriller til den amerikanske hæren, men nå krever IT-selskapets ansatte at deres sjefer skal kansellere kontrakten.

Microsofts nye HoloLens utvidet virkelighetsbriller, HoloLens 2. <i>Foto:  Microsoft</i>
Microsofts nye HoloLens utvidet virkelighetsbriller, HoloLens 2. Foto:  Microsoft

– For oss er det svært urovekkende at Microsoft tilbyr det amerikanske forsvaret våpenteknologi som bidrar til at ett land øker dødeligheten ved hjelp av verktøy vi har konstruert.

– Vi ble aldri enige om å utvikle våpen, og vi krever å få et ord med i laget når det gjelder hvordan vårt arbeid skal tas i bruk, står det i brevet.

Videre står det i brevet at HoloLens-brillene er designet for å hjelpe militæret til å drepe. Det vil bli tatt i bruk på slagmarken ved å forvandle krigføring til et simulert «videospill» for å gjøre den grusomme realiteten av krig og potensiell død mer virkelighetsfjernt.

Stiller krav

I tillegg til kravet om at Microsoft skal kansellere kontrakten med det amerikanske militæret, er det oppgitt flere krav i det åpne brevet:

  • All utvikling av våpenteknologi må opphøre, og det må lages nye retningslinjer for en brukspolitikk som tydeliggjør denne forpliktelsen.
  • Utnevne et selvstendig etikkråd med fullmakt til å håndheve og offentlig godkjenne vedtak i henhold til de nye retningslinjene.

Mange av Microsofts ingeniører bidro til utviklingen av HoloLens-brillene før kontrakten med den amerikanske hæren i det hele tatt eksisterte. I brevet forekommer det at de hadde forestilt seg at teknologien ville bli brukt til noe helt annet:

– Vi trodde teknologien ville bli brukt til å hjelpe arkitekter og ingeniører med å lage bygninger og biler. Hjelpe leger til å operere, revolusjonere spillverdenen eller gjøre det enklere for folk å lære seg piano.

Tirsdag morgen har brevet fått over 250 signaturer fra Microsoft-ansatte, ifølge samme Twitter-konto som publiserte brevet på sosiale medier.

 

– Som ansatte og aksjonærer ønsker vi ikke å bli krigsprofitører. Videre er det viktig for oss at Microsoft slutter å bidra til at den amerikanske hæren kan påføre andre skade, står det til slutt i brevet.

Administrerende direktør Satya Nadella fortalte i et intervju med CNN i går at de ønsker åpen dialog med deres ansatte, men forsvarer samtidig kontrakten Microsoft har med den amerikanske hæren.

– Vi har tatt en prinsipiell avgjørelse som går ut på at vi ikke skal holde tilbake teknologi fra institusjoner vi selv har valgt til å beskytte den friheten vi nyter av.

– Vi har vært veldig åpne om denne avgjørelsen og vil fortsette å være i åpen dialog med våre ansatte. Vi er fullt klar over ansvaret som ligger på oss, forteller Nadella.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Dette er ikke første gang ansatte av en IT-gigant har turt å stå imot eget selskap. Mot slutten av fjoråret la flere tusen Google-ansatte ned arbeidet sitt i protest i en såkalt «walkout».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.