Microsoft åpner for EU-innsyn i kode

Åpner senter i Brussel.

Microsoft åpner for EU-innsyn i kode
Et senter lokalisert i Brussel skal gi myndigheter tilgang til Microsofts kildekode i tillegg til annen sikkerhetsinformasjon. Bilde: Microsoft

I fjor sommer åpnet Microsoft et såkalt «transparency centre» i Redmond. Det er et sted der interesserte organisasjoner eller regjeringer kan få innsyn i selskapets kode, få informasjon om sikkerhetstrusler og få kontakt med selskapets sikkerhetseksperter. 

Det ble samtidig også kunngjort at Microsoft vil åpne et lignende senter i Europa, og nå skjer det.

Les også: Microsoft lover bedre e-post-sikkerhet.

Transparency Centre Brussels befinner seg altså i Brussel, og skal gi samme tilgang til EU-organisasjoner samt regjeringer fra Midtøsten og Afrika.

Mer åpenhet

Sentrene er et ledd i det såkalte GSP-programmet, som skal gi regjeringer tilgang til kildekode og sikkerhetsinformasjon om Microsofts produkter. 

GSP-programmet har eksistert siden 2003, og omfatter 43 deltakere fra 23 regjeringer og organisasjoner. Og nå er EU også et fullverdig medlem. 

Meningen er selvsagt å gi interesserte parter så mye innsyn som mulig i selskapets produkter, noe som ble relevant etter Snowden-avsløringene. Det har vært en del debatt rundt hvorvidt Microsoft har bidratt med informasjon til NSA, og selskapet har alltid nektet for å ha hatt bakdører for spion-organisasjoner.

Les også: Myndigheter får innsyn i Windows-kildekode.

Koden som kan inspiseres omfatter Windows 8.1, 7 og Vista, diverse versjoner av Windows Server og Office samt meldingsapper og Windows Embedded. Andre produkter, inkludert kommende Windows 10, kan også gis tilgang til etter behov. 

Nye innsynssentre er helt sikkert et positivt skritt i retning mer åpenhet, selv om det ikke kan måle seg med fullverdig åpen kildekode.  

Les mer om: