Microsoft avslører mer om hva slags informasjon Windows 10 samler inn

Windows 10 Creators Update vil også gi brukeren bedre muligheter til å kontrollere hvilke diagnostikkdata som skal sendes til Microsoft.

Terry Myerson, sjef for Microsofts Windows and Devices Group, under en tale på Manhattan i oktober 2016, hvor han fortalte om den kommende oppdateringen av Windows 10.
Terry Myerson, sjef for Microsofts Windows and Devices Group, under en tale på Manhattan i oktober 2016, hvor han fortalte om den kommende oppdateringen av Windows 10. (Bilde: Reuters/Lucas Jackson)

Windows 10 Creators Update vil også gi brukeren bedre muligheter til å kontrollere hvilke diagnostikkdata som skal sendes til Microsoft.

Microsoft annonserte forrige uke at utrullingen av den neste store oppdateringen til Windows 10, Creators Update, vil starte den 11. april

Microsoft har lenge fått kritikk fra EU for sin håndtering av personvern i Windows 10, og det går spesielt på hvilke diagnostikkdata som Windows samler inn og sender til Microsoft. Men nå ser det ut til at Microsoft har gitt etter for presset fra EU.

I et blogginnlegg i går annonserte Windows-sjef Terry Myerson og personvern-ansvarlig Marisa Rogers i Microsoft at de for første gang har publisert en komplett liste over alle diagnostikkdata som samles inn. Det skriver The Verge.

«I tillegg til å dele ny informasjon som skal gjøre deg i stand til å ta bedre valg, har våre team også jobbet jevnt og trutt siden Anniversary Update-versjonen med å revurdere hva slags data som er helt nødvendig å samle inn på Basic-nivået for å holde Windows 10-enhetene oppdaterte og sikre. Vi har sett nøye på hvordan vi bruker disse diagnostikkdataene og styrket vår forpliktelse til å minimere datainnsamlingen på Basic-nivået», skriver Microsoft.

Resultatet er ifølge selskapet at de nå har redusert antall hendelser som blir registrert, og omtrent halvert datamengden som samles inn på Basic-nivået – som altså er nivået der det samles inn kun de dataene Microsoft mener er nødvendig for å holde operativsystemet sikkert. 

Enklere for brukerne å kontrollere hva som samles inn

I tillegg til å gjøre det mer tydelig hva slags informasjon som samles inn, og oppdatere personvernerklæringen for Windows, gjør Microsoft det nå mulig for brukerne å i enda større grad enn tidligere selv få kontroll over hva slags informasjon som samles inn.

Skjermbilder og språket i menyene er forenklet så det skal være så enkelt som mulig å forstå. 

Innstillingene for personvern har blitt forbedret.
Innstillingene for personvern har blitt forbedret. Foto: Microsoft

Via innstillingsmenyene kan du velge om du kun vil sende grunnleggende («basic level») diagnostikkinformasjon til Microsoft, eller om du vil sende enda mer («full level») informasjon om blant annet nettleserbruk, bruk av apper og ulike funksjoner, og så videre. Under personverninnstillinger vil du kunne skru av blant annet posisjonering, talegjenkjenning (som betyr at du ikke kan snakke med Cortana), tips og anbefalinger basert på innsamling av diagnostikkdata, samt brukertilpassede annonser.

Du finner mer detaljert informasjon om hva som samles inn, og hvordan du endrer personverninnstillingene, i Microsofts blogginnlegg.

Windows 10 Creators Update rulles som nevnt ut fra og med den 11. april, men det kan ta flere måneder før alle brukerne er oppgradert. Om du er utålmodig kan du imidlertid «jukse» litt: Slik sniker du i køen og får Windows 10 Creators Update med en gang »

Kommentarer (18)

Kommentarer (18)
Til toppen