SIKKERHET

Microsoft Bing advarer mot svært populært åpen kildekode-program

Ingen forstår helt hvorfor.

VLC er blant verdens mest brukte programvare. Nå advarer Microsoft mot den av temmelig uforståelige årsaker.
VLC er blant verdens mest brukte programvare. Nå advarer Microsoft mot den av temmelig uforståelige årsaker. Illustrasjon: VideoLAN/HPep
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. nov. 2018 - 10:33

Microsoft har gjentatte ganger blitt kritisert for å fremheve risikable søkeresultater i Bing til Windows-brukere som ønsker å laste ned Google Chrome. Mange har endt opp med skadevare i stedet. Fortsatt er det helt andre leverandører enn Googles egen Chrome-side som foreslås først når brukere søker etter uttrykk som «last ned chrome» eller «download chrome».

Denne uken har det oppstått et tilsynelatende nytt problem i Bing. Dersom noen søker etter den svært populære medieavspilleren VLC, får de ikke bare opp en bunke med annonsetreff først. Når brukeren etter hvert har greid å navigere seg forbi disse og ned til lenken til den offisielle leverandøren, VideoLAN, vises det en advarsel om at dette nettstedet kan være farlig. 

Skadevare?

I advarselen foreslås det at brukerne velger et annet søkeresultat. I en forklaring det lenkes til, oppgis det at det har blitt funnet ondsinnet aktivitet på nettstedet.

I en twittermelding skriver VideoLAN at det virker som at Bing nå anser vlc-3.0.4-win64.exe som skadevare. Advarselen skal ha dukket opp den 25. november. 

Bing advarer mot den originale VLC-siden, men ikke mot mylderet av uoffisielle nedlastingssteder. <i>Skjermbilde: digi.no</i>
Bing advarer mot den originale VLC-siden, men ikke mot mylderet av uoffisielle nedlastingssteder. Skjermbilde: digi.no

Det understrekes av VideoLAN at den aktuelle programvarefilen ikke har blitt endret siden utgivelsen i august. Det har også blitt kontrollert at den fortsatt er korrekt signert.

VLC er for øvrig basert på åpen kildekode.

VideoLAN oppgir at organisasjonen ikke vet hva den skal gjøre for å løse dette, men det beste er nok å følge instruksjonene Microsoft oppgir på denne siden.

Ikke første gang

Uansett har saken begynt å få litt oppmerksomhet i amerikansk presse. Bleeping Computer skriver blant annet at lignende advarsler har blitt vist for VLC i Bing også for noen måneder tilbake. 

Populær programvare som VLC kan bli misbrukt av ondsinnede til å spre skadevare. Derfor er det alltid best å laste ned programvaren direkte fra aktøren som faktisk lager den, slik at en kan være rimelig sikker på at den ikke har blitt tuklet med. Det Bing gjør nå, er å sende brukerne til helt andre og potensielt mindre seriøse aktører. 

Les også: iPhone holdt på å ta knekken på VLC. Slik overlevde åpen kildekode-prosjektet (Digi ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.