Microsoft bremser og skyver gigantprosjekt

Microsoft skulle revolusjonere sine forretningssystemer med et massivt nytt system. Nå er "Green" utsatt.

Microsoft skulle revolusjonere sine forretningssystemer med et massivt nytt system. Nå er "Green" utsatt.

Project Green heter et av Microsoft mer ambisiøse prosjekter. Med gigantisk slag skal Microsoft skape en felles plattform/applikasjon som inneholder all funksjonalitet moderne forretningsapplikasjoner trenger.

Project Green kalles også "Microsoft Business Framework". Meningen er å skape en felles kodebase/server-plattform fordi applikasjoner som økonomisystem, CRM, lønn, personale og logistikk innholder så mye av de samme tingene. Green skal la Microsoft forskjellige programmene hente det de trenger fra en fellesfunksjon og dermed redusere kodearbeide. En endring i Green-serverpakken vil oppdatere alle applikasjonene automatisk.

Project Green skulle også bli grunnmuren til fremtidig ERP-programvare fra andre utviklere, blant annet Mamut. Dermed rammer Microsofts utsettelse av Green ikke bare dem selv, men også mange andre.

Forsinkelsen startet med Microsofts utsettelse av Longhorn. Project Green er basert på det kommende filsystemet i Longhorn, WinFS og når det utsettes, drar det med seg Project Green.

Microsoft sa opprinnelig at Project Green skulle sendes til utviklerne til neste år, men først ble det utsatt til sammen med lanseringen av Longhorn/WinFS og så utsatt igjen. Nå vil ikke Microsoft si noe, men gjør er analyseselskapet Gartner.

Microsofts første versjon av Project Green kommer ikke før i 2008, noe som gjør at alle eiere av dagens Microsoft ERP-systemer som Navision og Axapta må gå gjennom sine planer på nytt. Modne, avanserte Microsoft-produkter basert på Green vil ikke komme i salg før i 2012, spår Gartner.

- I Norge har vi forsøkt å dempe forventningene og har sagt til våre partnere at Project Green ligger et stykke frem i tid, sier Gustav Line, direktør for Microsoft Business, til digi.no.

Amerikanske analytikere påpeker at Project Green skulle ha gitt .Net-teknikken viktig drahjelp og at en utsettelse dermed er positivt for Java.

Microsoft forteller at antall utviklere på Project Green er redusert fra 200 til 70 fordi man må vente på Longhorn og WinFS. Longhorn kommer i 2006, men da uten WinFS.

- Selskaper må nå se på hva Microsoft har i dag og ikke hva de lover å lansere i fremtiden når man legger sine IT-planer er Gartners råd

Gartner påpeker at utsettelsen av Project Green forlenger livet til de fire Microsoft ERP-pakkene har kjøpt. Utsettelsen av Project Green er derfor kanskje gode nyheter for norske kunder som bruker Navision og Axapta, de to pakkene Microsoft fikk da man kjøpte danske Navision. I tillegg kjøpte Microsoft Great Plains og Solomon med deres to ERP-samlinger.

Utsettelsen er i utgangspunktet en strek i regningen for Microsoft. Utsettelsen av Project Green gjør at man må legge nye planer for de fire eksisterende og videreutvikle tre eller fire samlinger i stedet for en.

Gartner mener kunder som bruker de fire systemene må be Microsoft om en klar oversikt for hva som skal skje og hvordan man nå ser for seg levetiden på dagens applikasjoner.

En annen og usikker variabel i planleggingen til kunder som bruker Microsofts ERP-løsninger er spekulasjonene om at Microsoft skal kjøpe en annen stor leverandør. Selskapet var blant annet i samtaler med SAP, påpeker Gartner.

- Vi har gitt våre kunder en garanti på at både Navision og Axapta vil bli videreutviklet og vedlikeholdt frem til minimum 2013. Kunder som i dag kjøper Navision eller Axapta vil dessuten få bytte kostnadsfritt til tilsvarende funksjonalitet når Project Green-baserte systemer kommer, forteller Line.

Til toppen