Microsoft: Dette er hva Windows 10 samler inn

Oppklarer personvern-rotet.

Microsoft: Dette er hva Windows 10 samler inn
Windows 10 samler mye data, men det meste kan skrus av om man ønsker det. Bilde: Skjermbilde

Ikke lenge etter at Windows 10 ble lansert dukket det opp en del kontrovers rundt det med datainnsamling. Det har i tiden etter utgivelse kommet flere rapporter om at Windows 10 samler inn og sender til Microsoft all mulig data om hva brukerne foretar seg.

Microsoft har heller ikke vært spesielt raske til å besvare anklagene, selv om mange av dem kan lett karakteriseres som overdrevne.

Nå gjør de imidlertid det. Terry Myerson, den profilerte visesjefen for Windows og enheter, har nå lagt ut et blogginnlegg der har forsøker å gå mer i dybden på hva Microsoft samler inn og hvorfor.

Les også: Vær oppmerksom på personvernet i Windows 10

Ifølge Myerson er det to grunnleggende prinsipper i Windows 10 når det gjelder personvern. Windows 10 samler inn informasjon for å gjøre produktet bedre, og man er alltid i kontroll over hva slags informasjon som samles inn.

All informasjon som samles blir kryptert underveis til serverne, og lagret på en sikker måte, påpeker Myerson.

Myerson legger deretter ut tre poenger som omhandler hva slags data som samles inn.

For det første er det snakk om informasjon relatert til stabilitet. Identifikasjonen til enheten det gjelder, hva slags enhet det er og informasjon om eventuelle krasj av applikasjoner er det som sendes over, og dette inneholder ingen personlig informasjon som kan identifisere innholdet i filer eller hvem brukeren er.

Åpner for raske problemløsninger

Det vises til et eksempel der en grafikkdriver som ikke var spesielt brukt, men likevel påvirket en liten gruppe kunder, hadde ustabil oppførsel. Microsoft fant dette ut via innsendt data, tok kontakt med driverprodusenten, og hadde en løsning klar i løpet av et døgn. Dette ble rullet ut til alle brukere dagen etter.

Denne funksjonaliteten vil kunne deaktiveres som en del av en bedriftssentrisk oppdatering som kommer senere i år.

For det andre vil Microsoft at Windows-opplevelsen skal være personlig, og kan derfor samle inn data om visse ord man bruker som relaterer seg til hobbyer og interesser, der målet er å kunne gi brukeren personlig informasjon. Dette knytter seg også til den digitale assistenten Cortana. Alle elementer av denne innsamlingen av personlig data kan skrus av, skriver Myerson.

Les også: Økende personvern-press mot Windows 10

For det tredje påpeker selskapet at de ikke vil skanne gjennom innholdet i eposter, filer eller annen kommunikasjon for å levere tilpassede annonser.

Microsoft gjentar at all dataen de får brukes aktivt til å forbedre produkter, og lover at det snart vil slippes en oppdatering som gir flere familieinnstillinger, bedre varslinger som er knyttet til familiebruk, samt flere oppdateringer for bedriftsbrukere.

Selskapet håper naturligvis at innlegget vil roe ned bekymringene fra personvernbevisste brukere, men spørsmålet er hvorfor det tok så lang tid før vi fikk dette svart på hvitt.