BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-format er offisielt åpen standard

Formatet til Office 2007, som Statoil og andre har bidratt til, er nå offisielt en åpen standard.

8. des. 2006 - 10:55

Dokumentformatet Open XML, standardformatet i neste utgave av Microsofts kontorpakke, Office 2007, er nå offisielt en åpen standard: Det ble godkjent i går av standardiseringsorganisasjonen Ecma International, som også vedtok å sende Open XML videre til den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO for godkjenning der. Vedtaket gjør Office Open XML til Ecma standard 376.

ISO vedtok i mai i år, på anbefaling fra Oasis, å godkjenne OpenOffice.org-formatet ODF (Open Document Format) som standard, og publiserte spesifikasjonene tidligere denne uken. Det er ikke ventet annet enn at ISO også vil godkjenne Open XML. Prosessen antas å ta rundt ni måneder. Den eneste motstanden mot Open XML i Ecma kom fra den tradisjonelt Microsoft-fiendtlige bransjeorganisasjonen CCIA.

Brukere vil oppleve at både OpenOffice.org og Microsoft Office vil kunne lagre, redigere og åpne dokumenter i begge formatene ODF og Open XML, gjennom gratistillegg på det åpne markedet. Når det gjelder lisens og åpenhet, er det ingen forskjell på de to. Det er med andre ord praktiske og kanskje også ytelseshensyn som vil avgjøre hva man velger.

Ecma har arbeidet med spesifikasjonene til Office Open XML et års tid, gjennom en teknisk komite med representanter fra Apple, Barclays Capital, BP, British Library, Essilor, Intel, Microsoft, NextPage, Novell, Statoil, Toshiba, og United States Library of Congress.

Statoil sa til digi.no i november i fjor at de er storforbrukere av Office, og at de ser fram til en langt mer effektiv forvaltning av dokumenter med Microsofts XML-format. Poenget for dem er både å få et dokumentert og fritt tilgjengelig format, og at XML åpner for gjenbruk av informasjon i dokumentene i langt større grad enn tilfellet er i dag.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.