UTVIKLING

Microsoft forsterker satsingen på åpen kildekode-teknologi i nettskyen

Skal tilby flere Apache-verktøy og MariaDB som Azure-tjenester.

Microsofts kommunikasjonsdirektør, Frank X. Shaw, under den virtuelle pressekonferansen som selskapet arrangerte i forkant av årets Connect()-konferanse.
Microsofts kommunikasjonsdirektør, Frank X. Shaw, under den virtuelle pressekonferansen som selskapet arrangerte i forkant av årets Connect()-konferanse. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. nov. 2017 - 16:00

Microsofts årlige, virtuelle utviklerkonferanse, Connect(), starter nå i ettermiddag. Der vil selskapet blant annet avduke en rekke nyheter for utviklere. 

Flere av nyhetene er knyttet til Microsofts satsing på kryssplattformbruk av Azure og selskapets voksende fotavtrykk blant åpen kildebaserte teknologier. Flere av disse nyhetene dreier seg om «previews», altså muligheten til å teste tjenester som ennå ikke er klare for lansering.

Apache og MariaDB

Blant nyhetene i denne omgang er at Microsoft har blitt medlem av MariaDB Foundation. Som en følge av dette skal databasesystemet MariaDB etter hvert bli en offisiell og administrert tjeneste i Azure, på lik linje med MySQL og PostgreSQL. 

Sammen med grunnleggerne av Apache Spark har Microsoft designet tjenesten Azure Databrick, som skal bli en Apache Spark-basert analyseplattform som skal være svært enkel å ta i bruk. Tjenesten skal være tett integrert med en rekke andre Azure-tjenester. 

Dette inkluderer Azure Cosmos DB, en globalt distribuert databasetjeneste som gir tilgang til dataene via flere ulike programmeringsgrensesnitt (API-er). Nytt er det at dataene snart også skal bli tilgjengelige via API-ene til Apache Cassandra, som dermed vil bli tilbudt som en tjeneste i Azure. 

Les også: En «GitHub» for datasett skal gjør det enklere å teste med realistiske data

Maskinlæring, IoT og DevOps

Microsoft kom også med flere andre Azure-nyheter som ikke er spesielt knyttet til åpen kildekodeteknologi. 

Den ene kalles for Azure SQL Database Machine Learning services. Denne skal gjøre det mulig å bruke R-modeller inne i SQL Database for å utvikle og trene modeller i Azure Machine Learning.

Microsoft skal også tilby en forhåndstitt på Azure IoT Edge, som skal gjøre det enklere å bruke kunstig intelligens og avansert analyse i tilknytning til IoT-data (Internet of Things).

Microsoft hadde samlet en rekke av selskapets teknologiledere under pressekonferansen. Fra venstre Kevin Scott (teknologidirektør), Rohan Kumar (direktør databasesystemer), Lance Olson (partnerdirektør Cloud AI Platform), Julia Liuson (visepresident utviklerverktøy og -språk), Scott Guthrie (visepresident nettsky og enterprise) og Frank X. Shaw (visepresident kommunikasjon).
Microsoft hadde samlet en rekke av selskapets teknologiledere under pressekonferansen. Fra venstre Kevin Scott (teknologidirektør), Rohan Kumar (direktør databasesystemer), Lance Olson (partnerdirektør Cloud AI Platform), Julia Liuson (visepresident utviklerverktøy og -språk), Scott Guthrie (visepresident nettsky og enterprise) og Frank X. Shaw (visepresident kommunikasjon).

Den siste av de nye Azure-tjenestene er Azure DevOps Projects, som skal gjøre det mulig for utviklere å sette opp Git-repositorier og alt som behøves til automatisk bygging og utrulling av applikasjoner, ved hjelp av noen få museklikk. 

Leste du denne?  – Azure IoT Edge kommer til å revolusjonere sensormarkedet

Visual Studio

En helt ny funksjonalitet som skal vises fram i dag, er Visual Studio Live Share. Denne skal gjøre det mulig for utviklere å dele prosjekter og kode sammen, uten å måtte sitte foran den samme skjermen eller i samme lokale. Ifølge Frank X. Shaw, Microsofts kommunikasjonsdirektør, er dette første gang utviklere tilbys ekte, sanntids samarbeidsløsning.

Microsoft har for øvrig valgt å døpe om Visual Studio Mobile Center til Visual Studio App Center. Denne nye nettskytjenesten er nå offisielt tilgjengelig. Microsoft lover at tjenesten skal øke produktiviteten til app-utviklere ved tilby blant annet automatisert testing, distribusjon og overvåkning av apper, uavhengig av om de lages med Objective-C, Swift, Android Java, Xamarin eller React Native.

Restene av Fast: I denne bygningen i Oslo lages sentrale deler av Microsofts produkter (Digi Ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.