JUSS OG SAMFUNN

Microsoft gir SOL dilemma

SOL avviser ikke at selskapet kan komme til å være med i Microsofts portal som lanseres i Norge i oktober. Hvis det ikke blir noe av et mulig samarbeid, vil MSN bli en hard startside-konkurrent til SOL som er opptatt med sine egne planer om relansering.

Hilde Nyman
2. okt. 1998 - 14:49

Når Microsoft denne måneden lanserer den norske versjonen av sin startside Microsoft Network (MSN), vil tjenesten være på plass i 24 land. Microsoft utfordrer dermed både lokale og globale portaler verden over gjennom blant annet partnerskap med regionale innholdsaktører.

Norske Scandinavia Online (SOL), som sitter med Norges mest trafikkerte portal, har ikke helt bestemt seg for hvordan de skal forholde seg til datagigantens innmarsj på det norske markedet.

Ansvarlig redaktør i SOL, Niels Røine, synes det er for tidlig å mene noe om tjenesten før den er lansert. Han bekrefter likevel at SOL er i samtaler med Microsoft, uten å ville svare på om dette er samtaler om å være representert på tjenesten eller noe annet.

- Vi har foreløpig ikke tatt noe standpunkt til hva slags samarbeid vi vil ha med Microsoft eller om vi i det hele tatt skal ha et samarbeid. Det er startet en dialog med dem, men ingenting er bestemt, sier han.

Tjenesten til Microsoft vil være automatisk startside på maskiner hvor man installerer Windows 98 eller Internet Explorer. Dermed utfordres bundlingen til SOL og Telenor Nextel om automatisk oppstartside med redaksjonelt innhold. Den tredje store portalaktøren, Orkla Medias HjemmeNett, skal også lansere sin nye versjon før jul.

- Alle er vel oppmerksomme på at Microsoft kommer inn på dette markedet. Som innholds- og distribusjonsselskap er Microsoft noe man må ta rimelig seriøst. Jeg ser at de beveger seg inn på områder som gjør at vi kan oppfatte dem som sterke konkurrenter om ikke vi samarbeider med dem. Samtidig skyver vi ikke en dialog til side bare fordi de heter Microsoft. Vi lytter og fører en dialog, understreker Røine.

Røine startet i stillingen tidlig september etter at daværende administrerende direktør og ansvarlig redaktør Erik Hagen trakk seg fra sin stilling. Røine gikk da inn i rollen som ansvarlig redaktør, mens Kristin Skogen Lund ble administrerende direktør. Røine og Skogen-Lund var nødt til å kutte 25 årsverk i selskapet, og skal legge fram en forretningsplan i løpet av høsten.

- Vi har som målsetting at vi skal ha kommet veldig langt på forretningsplanen til styremøtet i midten av november, når budsjettene legges fram. Vi jobber knallhardt, det er faktisk imponerende hvordan hele organisasjonen arbeider, sier Røine. Til samme styremøte er det også planen at allianser og partnerskap er bestemt.

- Både jeg og resten av ledelsen kom inn i prosessen når den var godt i gang. Vi føler at vi må konsentrere oss om å se fremover, i stedet for bakover. Men det er uansett ikke hyggelig å måtte si opp 25 ansatte i noen organisasjon. Spesielt ikke når det også gjelder noen som har vært med i den gründervirksomhet som SOL har vært, sier Røine.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.