Kvantedatamaskin

Microsoft: Har gjort store fremskritt i arbeidet med en fungerende kvantedatamaskin

Opplever stor interesse fra bedriftskunder.

Bildet er fra en Microsoft-video som blant annet viser glimt av at en kvantedatamaskin blir satt sammen.
Bildet er fra en Microsoft-video som blant annet viser glimt av at en kvantedatamaskin blir satt sammen. (Foto: Microsoft)

Opplever stor interesse fra bedriftskunder.

Flere IT-giganter forsker intenst på de ennå eksperimentelle kvantedatamaskinene, men ingen har ennå laget en fungerende maskin som kan settes til å jobbe med aktuelle problemer. Microsoft har imidlertid nå gjort store fremskritt på området, melder selskapet selv i en oppdatering på sine hjemmesider.

Ifølge sjefen for kvantedatamaskinavdelingen hos Microsoft, Julie Love, er det investert store ressurser i å bygge en kvantedatamaskin som kan takle ekte oppgaver, og selskapet skal nå gjøre fremskritt på daglig basis med teknologien.

Microsofts system er ifølge dem selv det eneste som er skalerbart, og det er også i stand til å kjøre sømløst via Microsofts nettskyplattform Azure. Ifølge Love viser selskapets bedriftskunder stor interesse for å bruke teknologien i deres virksomhet, og Microsofts skal nå ha dannet seg et godt bilde av hva som trengs for å møte disse behovene.

Les også: Svenske forskere får nær en milliard kroner til å utvikle kvantedatamaskin

Topologiske qubit

Noe av det som skal gjøre Microsofts kvantesystem lovende er at det benytter en løsning som selskapet kaller topologiske qubit. Dette innebærer at qubit, som altså er informasjonsenhetene i en kvantedatamaskin, er omsluttet av noe selskapet kaller «flettede baner» av partikler – noe som visstnok skal gjøre qubitene mye mer stabile og bedre legge til rette for skalerbarhet.

Microsoft peker på at de fleste qubit i utgangspunktet er ustabile og utsatt for støy fra omgivelsene, noe som genererer feil og unøyaktigheter. Den topologiske løsningen legger til rette for mye høyere presisjonsnivå, samt lavere kostnader. 

Selskapet har allerede kommet langt i å gjøre teknologien tilgjengelig. I fjor lanserte det et utviklingsverktøy for kvantedatamaskiner, kalt Microsoft Quantum Development Kit, i et forsøk på å gjøre utviklere interessert i teknologien.

Flere verdier på samme tid

Kvantedatamaskiner fungerer i korte trekk ved å utnytte to kvantefysiske fenomener kalt superposisjon og kvantesammenfiltring. Førstnevnte innebærer at en informasjonsenhet kan inneha to verdier på samme tid, i motsetning til den vanlige datateknologien som opererer med én av to verdier av gangen, altså 1 eller 0.

Kvantesammenfiltring betyr at qubit som befinner seg i en superposisjon kan påvirke hverandre, altså at tilstanden til én qubit avhenger av tilstanden til den andre. Disse fenomenene legger til rette for langt mer sofistikerte brytere enn dagens binære løsning, noe som igjen innebærer at langt mer avanserte oppgaver kan løses på mye kortere tid enn dagens løsninger.

Les også:Kvantedatamaskinene kommer: –Behov for nye krypteringsløsninger er en minimal utfordring »

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen