Microsoft har ikke retten til "Internet Explorer"

Microsoft Corp. eier ikke rettighetene til produktnavnet Internet Explorer og har blitt saksøkt av Netscapes konsulent Dhiren Rana. Hvis Microsoft taper rettssaken risikerer de å måtte forandre navnet på deres nettleser eller betale millioner av dollar i erstatning melder AP.

SyNet Inc. begynte å bruke navnet "Internet Explorer" på sin nettleserpakke, bestående av Netscape Navigator og kommunikasjonsprogramvare, allerede i 1994. Grunnlegger og den gang daglig leder i SyNet Inc. Dhiren Rana saksøkte Microsoft så tidlig som i oktober 1995, men rettssaken begynner først i morgen, tirsdag.

Det amerikanske patent- og varemerkedirektoratet (US Patent and Trademark Office) har lenge godkjent varemerket til SyNet i delstaten Illinois, men det var først nylig firmaet fikk godkjent sitt varemerke Internet Explorer i hele USA. Dette innebærer at andre softwareprodusenter ikke kan benytte seg av navnet.

Tvisten mellom Rana og Microsoft ligger i en uoverensstemmelse om Internet Explorer er et registrert varemerke eller en teknologisk beskrivelse. "Vi bruker dette navnet på vår teknologi, og er sikre i vår sak" sier talsmann for Microsoft, Jim Cullinan, til AP.

Microsoft hevder at Internet Explorer ikke kan falle under varemerkeregistreringen ettersom det, ifølge dem, er en generell beskrivelse. Dette kan henholdsvis sammenlignes med det registrerte varemerket "Coke" og den generelle termen "cola". Microsoft tar i bruk flere eksempler som skal "bevise" dette. Blant annet ble et program med navnet Hayes Smartcom Internet Explorer og en bok The Internet Explorer Kit solgt i 1994.

SyNet Inc. er ikke lenger operativt og Rana er nå konsulent hos Netscape... og det blir sagt at han har brukt 2 millioner dollar på rettslige tiltak.

Når den amerikanske regjering på tirsdag, samme dag som rettssaken begynner, publiserer varemerkeregistreringen har berørte bedrifter (ikke bare Microsoft) 30 dager på å anke navnets varemerkestatus.

Ifølge en anonym kilde til AP har partene vært i diskusjon og det kan gå mot forlik før rettssaken begynner i morgen.

Til toppen