BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft inn i kampen om tingenes internett

Har tatt side med åpen allianse.

Staples Connect-plattformer fungerer på Windows 8. Nå vil Microsoft satse mer på smarte hjem.
Staples Connect-plattformer fungerer på Windows 8. Nå vil Microsoft satse mer på smarte hjem. Bilde: Staples
4. juli 2014 - 13:47

Tingenes internett og digitale hjem kommer stadig nærmere, og en voksende allianse startet av flere etablerte teknologiselskaper har nettopp fått en mektig partner.

AllSeen Alliance består av blant annet prosessor-produsenten Qualcomm, i tillegg til elektronikkselskaper som Sharp, Panasonic og LG. Tilsammen er rundt 50 bedrifter involvert, og målet er å promotere AllJoyn-standarder for tilkoblede enheter. AllJoyn skal la hjemmeelektronikk snakke med hverandre via en åpen protokoll, uten proprietære og lukkede standarder. Det skal gjelde enten det er lyspærer, alarmer, tv-er, kjøleskap eller andre enheter. AllJoyn er gratis å bruke for de som ønsker å bygge standarden i sine produkter.

Nå har altså selveste Microsoft blitt med i alliansen, og uttrykker sin støtte for initiativet.

Microsoft har hittil ikke uttalt noen konkrete planer for tilkoblede, smarte hjem, kanskje med unntak av støtten for Staples Connect-plattformen i Windows 8.

Andre aktører er mye mer aktive på denne fronten. Apple har vært i forkant, og har allerede åpnet sin HomeKit-plattform for utviklere, uten at vi har sett noen spesifikke produkter foreløpig.

Google har allerede kjøpt termostat-makeren Nest, og det er forventet at denne vil stå i sentrum for selskapets fremtidige planer for å koble sammen hjemmet. Både Mercedes og hvitevare-produsenten Whirlpool har snakket om hvordan de kunne tenke seg å jobbe mot Nest – vaskemaskiner som jobber på de tidene av døgnet da strømmen er billigst, eller biler som sier i fra når de ankommer huset, slik at systemet kan på forhånd sette opp temperaturen og åpne garasjedørene. Potensialet er uten tvil stort.

AllSeen-alliansen er imidlertid ikke den eneste aktøren. Ifølge kildene til Reuters planlegger en konkurrerende prosessormaker å lansere sin egen allianse for tingenes internett. Disse planene er imidlertid hemmelige inntil videre.

Det er altså tydelig at utviklingen fortsatt er i en tidlig fase, og vi er vitner til en formatkrig som antakeligvis ikke vil bli avgjort med det første.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.