Microsoft inn i kampen om tingenes internett

Har tatt side med åpen allianse.

Microsoft inn i kampen om tingenes internett
Staples Connect-plattformer fungerer på Windows 8. Nå vil Microsoft satse mer på smarte hjem. Bilde: Staples

Tingenes internett og digitale hjem kommer stadig nærmere, og en voksende allianse startet av flere etablerte teknologiselskaper har nettopp fått en mektig partner.

AllSeen Alliance består av blant annet prosessor-produsenten Qualcomm, i tillegg til elektronikkselskaper som Sharp, Panasonic og LG. Tilsammen er rundt 50 bedrifter involvert, og målet er å promotere AllJoyn-standarder for tilkoblede enheter. AllJoyn skal la hjemmeelektronikk snakke med hverandre via en åpen protokoll, uten proprietære og lukkede standarder. Det skal gjelde enten det er lyspærer, alarmer, tv-er, kjøleskap eller andre enheter. AllJoyn er gratis å bruke for de som ønsker å bygge standarden i sine produkter.

Nå har altså selveste Microsoft blitt med i alliansen, og uttrykker sin støtte for initiativet.

Microsoft har hittil ikke uttalt noen konkrete planer for tilkoblede, smarte hjem, kanskje med unntak av støtten for Staples Connect-plattformen i Windows 8.

Andre aktører er mye mer aktive på denne fronten. Apple har vært i forkant, og har allerede åpnet sin HomeKit-plattform for utviklere, uten at vi har sett noen spesifikke produkter foreløpig.

Google har allerede kjøpt termostat-makeren Nest, og det er forventet at denne vil stå i sentrum for selskapets fremtidige planer for å koble sammen hjemmet. Både Mercedes og hvitevare-produsenten Whirlpool har snakket om hvordan de kunne tenke seg å jobbe mot Nest – vaskemaskiner som jobber på de tidene av døgnet da strømmen er billigst, eller biler som sier i fra når de ankommer huset, slik at systemet kan på forhånd sette opp temperaturen og åpne garasjedørene. Potensialet er uten tvil stort.

AllSeen-alliansen er imidlertid ikke den eneste aktøren. Ifølge kildene til Reuters planlegger en konkurrerende prosessormaker å lansere sin egen allianse for tingenes internett. Disse planene er imidlertid hemmelige inntil videre.

Det er altså tydelig at utviklingen fortsatt er i en tidlig fase, og vi er vitner til en formatkrig som antakeligvis ikke vil bli avgjort med det første.

    Les også: