Microsoft jobber på spreng for å støtte OLPC

Microsoft sliter med å få Windows til å fungere godt på One Laptop Per Child's XO-maskin.

Microsoft jobber på spreng for å støtte OLPC

Microsoft sliter med å få Windows til å fungere godt på One Laptop Per Child's XO-maskin.

One Laptop Per Child (OLPC) er et prosjekt som skal gi fattige barn i utviklingsland muligheten til å ta del i den teknologiske utviklingen ved å gi de en spesialtilpasset bærbar PC.

Den skal de selge til regjeringene i utviklingslandene. Målet er å komme ned i 100 dollar per PC, når det bestilles en million enheter. Det er imidlertid et stykke igjen. Foreløpig ligger prisen på 188 dollar.

Maskinen er i utgangspunktet designet for å kjøre Linux og åpen kildekode-løsninger, men prosjektet har også sørget for å gi utviklere av proprietær programvare muligheten til å tilpasse sine programmer for maskinen.

En av selskapene som tidlig fikk en slik grønn liten maskin, var norske Opera Software. De fikk en prototype like før jule i fjor. digi.no fikk prøve maskinen, og det kan du lese mer om her: PC til 618 kroner imponerer stort.

Microsoft har også fått prototyper av maskinen, og de bruker mye penger på å få Windows til å fungere godt på det som nå har blitt hetende XO-maskinen.

- Vi bruker en ikke så rent liten pengesum på den - Vi bruker en ikke så rent liten pengesum på den, sier Will Poole, direktør i Microsoft, til CNet News.

Microsoft jobber på spreng med å tilrettelegge Windows for maskinen. Den er imidlertid litt mer enn bare en nedskalert vanlig bærbar PC. Maskinen er nytenkende på en rekke områder, og Linux-distribusjonen er spesialtilpasset. Den samme tilpassningsrunden må Microsoft gjennom med sitt operativsystem.

- Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre før vi kan avgjøre om den sterkt begrensede ytelsen, strømforsyningen og minnet i første generasjon av XO-laptopen vil bli kompatibel med Windows og populære Windows-applikasjoner. - Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre før vi kan avgjøre om den sterkt begrensede ytelsen, strømforsyningen og minnet i første generasjon av XO-laptopen vil bli kompatibel med Windows og populære Windows-applikasjoner, sier Poole, til CNet News.

Selv om utviklingsland ikke kan betale på langt nær like mye som kunder i vestlige land, er det knyttet store forventninger til veksten i utviklingsland. Da er det viktig for aktørene å være godt posisjonert, og Microsoft kan således ikke sitte stille og se på at mange millioner nye brukere vokser opp med konkurrerende Linux-baserte systemer.

    Les også:

Til toppen