Microsoft kopler brukerne til mobiloperatørene

Microsoft har offisielt lansert sin Mobility Information Server. Vodafone er først ute med å tilby abonnenter Outlook og andre applikasjoner over WAP. Mange vil følge etter.

Analytikere oppfatter Microsoft Mobility Information Server (MMIS - tidligere kjent som "Airstream") som et forsøk på å erobre korridoren mellom teleoperatørene og brukerne. For teleoperatørene er MMIS en plattform de kan benytte for å tilby helt nye tjenester til bedrifter og privatpersoner. Plattformen lover å kunne tilby enhver Windows-applikasjon i en form som passer på WAP-telefoner og etterfølgende generasjoner av små mobile klienter.

Den offisielle lanseringen av MMIS kom på den pågående TechEd-konferansen i Atlanta, godt koordinert med en rekke kunngjøringer verden over.

På et arrangement i Singapore fortalte nestsjef Juha Christensen i Microsofts Mobility Group hvorfor operatører, spesielt i Europa, er tilbøyelige til å bygge tjenester basert på MMIS. Poenget hans er at operatørene er tynget av gjeld forårsaket av dyre UMTS-lisenser - mellom 650 dollar og 680 dollar per abonnent i dag, økende til opptil 750 dollar per abonnent neste år - og trenger sårt å øke den gjennomsnittlige omsetningen per abonnent fra dagens nivå på 530 dollar.

Microsofts strategi for å komme inn på dette markedet, beskrives som fordelt på tre trinn. Det første består i å gi brukerne tilgang til grunnleggende applikasjoner som e-post og meldinger. Det neste nytter mobile nettverks evne til å bestemme brukerens geografiske posisjon til å tilby personlige tjenester avhengig av tid og sted. Det tredje trinnet er knyttet til tjenester innen levende lyd og bilder. MMIS beskrives som en plattform mellom første og andre trinn.

I Storbritannia kunngjorde Vodafone en ny tjeneste kalt OfficeLive som allerede er aktiv. I første omgang tilbys brukeren tilgang til Microsoft Outlook fra en WAP-telefon på samme nivå som om hun betjente en PC på bedriftens lokalnett, med full tilgang til e-post, kalender, arbeidsflyt og så videre. Vodafone vil utvide OfficeLive med tilsvarende tilgang for Lotus Notes. Etter hvert som det kommer telefoner som kan kjøre tynne utgaver av klientene, i stedet for å gi tilgang gjennom en WAP-leser, vil OfficeLive være på høyden, loves det. Både GSM og GPRS skal støttes. I Storbritannia har Vodafone som mål å øke omsetningen fra data og internettilgang fra dagens sju prosent til opptil 25 prosent innen 2004.

En annen alliert er Hewlett-Packard Company, som vil ta seg av bedriftsinterne MMIS-baserte tjenester.

Ellers har blant andre EDS Mobile Computing Services, spanske Telefonica, AT&T og Verizon Wireless varslet liknende opplegg som det til Vodafone. Disse tjenestene loves bedriftskunder til andre halvår i år.

For å gjøre flere applikasjoner tilgjengelige under MMIS har Microsoft inngått et samarbeid med Compuware Corporation. Kunngjøringen om dette samarbeidet peker på betydningen av .Net for framtidige MMIS-baserte tjenester. Det suppleres av tilsvarende kunngjøringer fra blant andre Accenture, Cap Gemini Ernst & Young, IBM, KPMG og NTL Group Ltd.

Til toppen