Microsoft lanserer internett-telefon

På Cebit-messen i dag viser Microsoft frem en prototype på en telefon/internett-boks med et lite tastatur. Dessverre kommer boksen først i salg rundt nyttår og blir ganske dyr.

En rekke produsenter viser frem nye telefonprodukter på Cebit-messen som starter i Hannover i dag. En av dem er Microsoft, som i likhet med flere andre forsøker å lage en informasjonssentral som kombinerer telefoni, epost og internett-surfing. Boksen, som selskapet så langt kaller Hermes, bruker ikke uventet det lille operativsystemet Windows CE som motor. Håpet er skape et nytt "må ha"-produkt alle de vesteuropeiske og amerikanske husholdningene.

Foreløpig viser Microsoft bare frem en prototype - telefonen kommer i salg først til neste år og da i forskjellige innpakninger. For Bill Gates skal ikke produsere telefonen selv - han har signert avtaler med eletronikkgiganter som Matsushita, Philips og Acer, skriver den amerikanske nyhetstjenesten Cnet.

Telefonen er egentlig en liten datamaskin med et telefonrør som er ment til å bli en slags moderne kommunikasjonssentral. Telefonen vil trolig ikke la deg ringe over internett (IP-telefoni) - bare over tradisjonelle telefonlinjer. I tillegg vil du med en liten skjerm og et lite tastatur kunne sende og motta e-post samt surfe på internett.

Microsoft forteller at telefonen vil inneholde en adressebok og fortelle brukeren hvem som ringer. Dette er bare en av flere funksjoner som Microsoft har lånt fra sin trådløse telefon som de selger i USA. Denne telefonen bruker pcen som styringsenhet, men selges foreløpig ikke i Europa fordi dette krever tilpasning til andre telefonstandarder.

Det er ikke kjent når det vil komme europeiske versjoner av den nye Hermes-telefonen - Microsoft sier foreløpig at man kan vente de første versjonene rundt årsskiftet. Det er tilpasningen til lokale markeder og avtaler med lokale telefonselskap som tar tid. Microsoft har foreløpig heller ikke sagt noe om en ISDN-versjon av telefonen.

Flere store leverandører, blant annet Siemens-Nixdorf, har tidligere vist slike kombinasjonstelefoner uten at dette har ført til et større salg. En av utfordringene er oppdatering av programvaren og maskinvare etter hvert som internett-standardene og databransjen utvikler seg. Spørsmålet er om kundene er villig til å bytte telefon hvert tredje år slik man i dag må med pcer.

En annen er at prisen blir relativt høy - Microsoft estimerer mellom 2400 og 3500 kroner. Håpet er at brukervennligheten og at telefonen ikke må startes opp slik en pc krever skal appellere til kundene.

Til toppen