Microsoft lanserer nytt lomme-Windows

Microsoft prøver igjen med en ny versjon av Windows CE. Mye står på spill hvis Microsoft skal komme seg inn i fremtidens Internett-bokser.

Microsoft prøver igjen med en ny versjon av Windows CE. Mye står på spill hvis Microsoft skal komme seg inn i fremtidens Internett-bokser.

Tirsdag lanserer Microsoft Pocket PC, en nytt navn på et oppgradert produkt. Som mange andre Windows-oppgraderinger er Windows CE 3.0 sterkt forsinket, noe som kanskje er årsaken til det nye navnet.

For svært mye står på spill for Microsoft med dagens lansering. I utgangspunktet markedsføres det nye produktet som en ny konkurrent til Palm. På Microsofts lansering skal Compaq, HP og Casio vise frem nye og mindre maskiner som skal kunne hamle opp med Palms tastaturløse salgssuksesser. Bildet over viser Compaqs nye og slankere lommemaskin "Ipaq Pocket PC" i dockingstasjonen.

Pocket PC skal også lede Microsoft inn i deres nye marked. Selskapet har vunnet kampen om PCen og skrivebordet. Men så langt har ikke Bill Gates og Steve Ballmer lykkes i sine fremstøt mot morgendagens Internett-maskiner, TV-bokser, mobiltelefon og andre små datamaskiner.

Dette markedet ventes å eksplodere i årene fremover, men operativsystemene i disse maskinene heter - hvertfall foreløpig - Epoc, Palm OS og ikke minst Linux. Windows CE har hittil vært kritisert for å være for PC-orientert, mangle viktige komponenter og ikke minst - systemet bruker for mye minne, noe som øker prisen og størrelsen på maskinene.

Palm PC er et nytt forsøk på å rette opp disse problemene. Det nye operativsystemet inneholder blant annet en ny nettleser, en digital musikkspiller og et forenklet grensesnitt. I sammenligninger har det vist seg at Windows CE som regel krevde langt flere brukerklikk for å gjennomføre oppgaver enn hva Palm krever.

- Vi lanserer Ipaq Pocket PC her i Norge i begynnelsen av juni. Maskinene har en Intel Strongarm 266 Mhz prosessor og 32 MB minne. Veiledende pris vil være 5000 kroner med fargeskjerm, forteller produktsjef i Compaq for Internett-maskiner, Ivar Follestad.

Follestad forteller at det nye grensesnittet er forenklet - uten tredimensjonale effekter går systemet langt raskere. En annen hyggelig nyhet er at mange eiere av Windows Ce-maskiner kan oppgradere til Pocket PC.

Men Microsoft har enda ikke sagt noe om minimumskravene - både for å lagre det nye operativsystemet eller for å bruke det. Det er derfor uklart hvordan systemet vil egne seg for billigere Internett-bokser eller mobiltelefoner.

Foreløpig har Palm 80 prosent av markedet, men heller ikke de sitter trygt. En rekke andre leverandører, spesielt på mobiltelefonsiden, arbeider med konkurrerende maskiner. Psion, som Palm utkonkurrerte, jobber blant annet sammen med Ericsson og Nokia.

Til toppen