Microsoft leverte dokumenter i siste liten

I siste liten leverte Microsoft 8500 sider Windows-dokumentasjon til EU. Ny bot truer.

Microsoft leverte dokumenter i siste liten

I siste liten leverte Microsoft 8500 sider Windows-dokumentasjon til EU. Ny bot truer.

Konkurransekommissær Neelie Kroes i EU-kommisjonen på Microsoft å innlevere revidert dokumentasjon om Windows-grensesnittene mot omverden innen 23. november. I går ettermiddag bekreftet kommisjonen at Microsoft overholdt denne fristen. Microsoft sendte ut en erklæring der de sier at de føler seg trygge på at EU-kommisjonen nå har fått alt de trenger.

Det er ikke første gang Microsoft sier dette. Sist de mente å ha levert endelig dokumentasjon, i samsvar med pålegg fra EUs monopoldom i april 2004, var i juli i år. Da fikk de klar beskjed om at dokumentene ikke holdt mål, og ble pålagt å betale dagbøter på til sammen 280,5 millioner euro – i tillegg til boten på 497 millioner euro fra april 2004.

Hvis EU ennå ikke er tilfreds, risikerer Microsoft ytterligere dagbøter på tre millioner euro fra 31. juli. Regnet fram til 23. november, innebærer dette en samlet tilleggsbot på minst 348 millioner euro, eller nærmere tre milliarder kroner.

    Les også:

I går leverte Microsoft 100 dokumenter på til sammen 8500 sider. Det innebærer en betraktelig reduksjon i forhold til de 12 000 sidene som ble levert i fjor høst.

Dokumentene skal forklare for tredje parts utviklere hvordan de skal kunne tilrettelegge sin programvare slik at samspillet med Windows blir optimalt. For å avgjøre hvorvidt dokumentasjonen holder mål, vil EU-kommisjonen sende den til et antall Microsoft-konkurrenter, for å få tilbakemeldinger. Dokumentasjonen skal også granskes av den britiske informatikeren Neil Barrett, en uavhengig ekspert utnevnt av EU-kommisjonen etter forslag fra Microsoft.

Barretts rapport fra i fjor høst var drepende. Han mente at teksten ofte var «total ubrukelig», og manglet definisjon på merkelige betegnelser som «kontekst håndtak» og «nettverksobjekter». Mens det var flere hundre sider om feilhåndtering, ble det aldri nevnes hvordan feilene oppsto. Dokumentasjonen manglet videre indeks, illustrasjoner og til og med korrekte overskrifter.

Til toppen