JUSS OG SAMFUNN

Microsoft må betale for dato-funksjonalitet

Årelang og prinsipielt viktig patentstrid avgjort.

1. aug. 2011 - 08:59

Helt siden 2003 har den franske teknologikjempen Alcatel-Lucent og Microsoft kranglet om en funksjonalitet i Microsofts Outlook.

Stridens kjerne er et patent som dekker en metoder for å taste inn informasjon i et felt på en skjerm uten å bruke tastatur. I denne saken gjelder det konkret muligheten å velge dato i Outlook, uten å taste inn siffer men å velge fra en kalendermeny.

Fredag bestemte en føderal jury i San Diego at Microsoft må betale 70 millioner dollar i erstatning til det franske selskapet, melder nyhetstjenesten Cnet.

Microsoft har hele tiden hevdet at funksjonaliteten, som lar brukere av Outlook velge dato, ikke er en sentral del av e-postklienten i Outlook, mens Alcatel-Lucent mener deres patent spiller en sentral rolle i den populære programvaren.

I 2008 ble Microsoft først dømt til å betale det franske selskapet 358 millioner dollar i erstatning, melder Bloomberg. Men kjennelsen ble anket, og erstatningssummen ble tatt opp til ny vurdering.

    Les også:

I rettssaken, som ble avsluttet forrige uke, mente Microsoft at de bare skulle betale 5 millioner dollar, mens Alcatel-Lucent prosederte på at den riktige summen var 75 millioner dollar.

Kjennelsen er viktig fordi programvareleverandørene ikke vil at erstatningskrav skal beregnes med utgangspunkt i det krenkende produktets markedsverdi, men i forhold til det krenkede patentets faktiske bidrag til denne verdien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.