UTVIKLING

Microsoft med «sandkasse» for webutviklere

Får ny teknologi som WebSockets og IndexedDB til å fungere i IE.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. des. 2010 - 07:41

Etter å ha blitt underkjent av mange webutviklere i en årrekke, er Microsoft med den kommende Internet Explorer 9 på god vei inn i varmen igjen. Selskapet har sagt at IE9 skal bli best på webstandarder og det er liten tvil om at nettleseren ser lovende ut i så måte.

Det er likevel ett område hvor det er store forskjeller mellom Microsoft og flere av de andre nettleserleverandørene, nemlig ønsket om å implementere også ikke-stabile deler av webstandarder som HTML5 i stabile utgaver av nettleserne. Ikke minst Mozilla har vært tidlig ute med å implementere støtte for teknologier som fortsatt er i endring i Firefox.

Mange webutviklere mener det kan være interessant og spennende å eksperimentere med kommende webteknologier, selv om de ikke er ferdige ennå. Dette kan gi dem et forsprang når teknologiene blir klare til bruk. Tilbakemeldinger fra slike eksperimenter vil kunne bidra til det videre arbeidet med standardene.

Microsoft ønsker derimot å holde et klart skille mellom de stabile og de ustabile delene av blant annet HTML5. Derfor er det kun de mest stabile delene av de uferdige webstandardene som implementeres i IE9.

Bruker uferdige standarder

Morten Østby er Developer Evangelist i Microsoft Norge. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Morten Østby er Developer Evangelist i Microsoft Norge. Bilde: Harald Brombach

– Min påstand er at dersom uferdige standarder tilbys i stabile utgaver av nettleserne, vil utviklere bruke standardene som om de var ferdige, sier Morten Østbye i Microsoft Norge, til digi.no.

– Vi så det spesielt med WebSockets, som nylig ble skrudd av i Firefox og Chrome, bare ett år etter at de implementerte det i en «final-versjon» – og bare et halvt år etter de endret implementeringen. I alle disse tilfellene sluttet nettsteder som hadde tatt i bruk WebSockets å fungere, hevder Østbye.

Det er likevel ukjent for digi.no at Mozilla har tilbudt støtte for WebSockets i noen endelig versjon av Firefox. Det er heller ikke kjent for digi.no at Google har deaktivert støtten i Chrome. Men vi overlater til leserne å avklare dette. Mer om WebSockets-problematikken finnes i denne artikkelen.

HTML5 Labs

I går kunngjorde Microsoft at selskapet skal tilby utviklere mulighet til å teste mer enn bare de stabile delene av HTML5, også i Internet Explorer. Dette gjøres gjennom et nytt tilbud som kalles HTML5 Labs.

– Der andre nettlesere lar utviklerne ta risikoen og inkluderer støtte for uferdige spesifikasjoner, lanserer Microsoft nå en sandkasse der utviklere kan teste disse spesifikasjonene i et trygt miljø, sier Østbye.

HTML5 Labs består av prototyper av de delene av HTML5 som fortsatt er uferdige, men som Microsoft samtidig anser for å ha kommet et godt stykke på vei.

I første omgang har Microsoft gitt ut to prototyper, nemlig nevnte WebSockets og dessuten databaseteknologien IndexedDB for lagring av og søk i store mengder av strukturerte data i nettleseren.

Prototypen for IndexedDB kalles Microsoft Indexed Database Extension for Internet Explorer og er en utvidelse av IE9 beta. Den inkluderer et par DLL-filer som må installeres manuelt, samt eksempelkode.

Prototypen for WebSocket er en .NET-implemetering av den kommende, webbaserte kommunikasjonsteknologien, som også kan brukes i forbindelse med sammen med IE8 og Silverlight 4.

I et blogginnlegg skriver Microsofts IE-sjef, Dean Hachamovitch, om noe vurderinger selskapet har gjort i forhold til kommende webteknologier. Han trekker også fram potensielle kandidater for kommende prototyper. Blant annet nevner han CSS3-moduler som CSS3 Gradients, men også teknologier som File API. Sistnevnte ble allerede implementert i Firefox 3.6 og Chrome 7.

Hachamovitch nevner også Web Workers, en teknologi for å kjøre JavaScript i bakgrunnen, uavhengig av brukergrensesnittet, samt 3D-grafikkløsningen WebGL.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.