UTVIKLING

Microsoft med stort nyhetsdryss for utviklere

Satser videre på nettsky, kryssplattform og åpen kildekode.

Visual Studio Code for OS X, Windows og Linux har kommet i en betaversjon.
Visual Studio Code for OS X, Windows og Linux har kommet i en betaversjon. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. nov. 2015 - 12:21

Microsoft arrangerte i går utviklersamlingen Connect(); //2015 i New York. I den forbindelse kom selskapet med en rekke kunngjøringer knyttet til selskapets utviklerverktøy og rammeverk. Flere av nyhetene var rettet mot utviklere som også lager apper og annen programvare for andre plattformer enn Windows.

Dette inkluderer Visual Studio Code, en lettvektsutgave av Visual Studio for både Windows, OS X og Linux som Microsoft avduket i april. Dette verktøyet har nå blitt mer modent, fått mer funksjonalitet og betastatus. Samtidig er det hele gjort til et åpen kildekodeprosjekt.

En annen nyhet som berører flere enn bare rene Windows-utviklere er at .NET Core 5 og ASP.NET 5 er gitt en «Go-Live»-lisens. Selv om de to rammeverkene ennå ikke er offisielt lansert til Windows, OS X og Linux, så er de tilgjengelige i lanseringskandidater som i liten grad ventes å bli endret. Det vil si at utviklere kan begynne å ta dem i bruk produksjonsmiljøer allerede nå.

Bakgrunn: Avduket Visual Studio for Linux og Mac 

Markedsplass

En nyhet som faktisk er lansert, er Visual Studio Marketplace. Dette er ifølge Microsoft et sentralt sted hvor utviklere blant annet kan finne og installere utvidelser til alle utgaver av Visual Studio, inkludert den nye Code-utgaven. I tillegg kan man gjennom markedsplassen blant annet kjøpe nettskyabonnementer på Visual Studio.

I går ble Visual Studio Professional og Enterprise gjort tilgjengelige på denne måten.

På sikt skal også tredjeparter kunne selge Visual Studio-utvidelser gjennom markedsplassen. Foreløpig er det bare Test Manager-utvidelsen til Visual Studio Team Services som tilbys på denne måten.

God idé? Bygg Windows 10-apper på få minutter 

Oppdateringer

Microsoft kunngjorde dessuten at Visual Studio 2015 Update 1 og Team Foundation Server Update 1 vil bli utgitt den 30. november. Det loves blant annet forbedret kodeanalyse, parallell testkjøring og oppdaterte verktøy for Universal Windows Platform.

Dessuten vil Visual Studio 2015 Update 1 har støtte for Xamarin 4, som ble lansert tidligere denne uken. Xamarin gjør det mulig å utviklere lage apper til både Android, iOS og Windows Phone i Visual Studio og C#.

Microsoft har omtalt enda flere av gårsdagens kunngjøringer i dette blogginnlegget.

Leste du denne? Utviklersjef forlater Microsoft etter et kvart århundre 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.