Microsoft: – Nå er Windows 10 klar for bedriftene

Stor oppdatering tilbyr ny funksjonalitet og forbedret modenhet.

Microsoft: – Nå er Windows 10 klar for bedriftene
Windows 10 inkluderer mange nyheter, men på enkelte områder tar operativsystemet også et skritt tilbake fra Windows 8. Bilde: Microsoft

Microsoft kom i går med den første store oppdateringen til Windows 10, som i blant har blitt kalt for Threshold 2. Denne inneholder en flere nyheter, i tillegg til en rekke større og mindre forbedringer. De som nå velger å oppgradere fra Windows 7 eller 8.1 til Windows 10, vil kunne installere denne oppdaterte utgaven direkte, for eksempel ved hjelp av Microsofts Media Creation Tool.

På mange måter kan dette sammenlignes med servicepakkene som har blitt tilbudt til tidligere Windows-utgaver.

Bedriftsfunksjonalitet

De fleste av de store nyhetene i denne novemberutgaven av Windows 10 er rettet mot bedriftskundene. Blant annet har det nå kommet egen Windows Update for Business som skal gi IT-administratorer kontroll over utrullingen av oppdateringer i virksomheten. Denne inkluderer blant annet støtte for å etablere enhetsgrupper for å blant annet å kunne skalere utrullingene slik at det ikke går for mye utover nettverkskapasiteten.

Tilsvarende tilbys det nå en Windows Store for Business som IT-avdelinger kan bruke til å administrere og distribuere apper til Windows 10-enheter i bedriften. Flere ulike distribusjonsmetoder støtter, inkludert å publisere appene i en egen, privat markedsplass.

Det loves også bedre administrasjonsmuligheter av alle typer Windows 10-enheter gjennom Enterprise Mobility Management. Dessuten har Windows 10 fått støtte for Azure Active Directory Join, som via nettskyen skal gjøre det enklere med felles innlogging, oppsett og brukerdata på tvers av mange ulike Windows-enheter.

Leste du denne? – Windows 10 skal være en sømløs opplevelse på alt fra små til gigantiske skjermer 

Sikkerhet

Operativsystemsjef i Microsoft, Terry Myerson, skriver i kunngjøringen også om ny sikkerhetsfunksjonalitet i Windows 10, blant annet Credential Guard, som skal ta være på identiteter inne i et maskinvarebasert, virtualisert miljø som skal gjøre den vanlige knekkingen av hashede passord umulig.

Det som ennå ikke har kommet på plass, er en sterkere beskyttelse av bedriftsdata, ved at de holdes separert fra personlige data. Ifølge Myerson er dette nå under testing ved noen utvalgte bedrifter, men skal snart gjøres tilgjengelig også for Windows Insider-medlemmene.

Med gårsdagens oppdatering kan bedriftskundene også skru av all utlevering av telemetridata, altså data om hvordan systemet brukes og opptrer. Microsoft fraråder dog at dette deaktiveres, siden selskapet bruker disse dataene blant annet til å forbedre systemet.

God idé? Bygg Windows 10-apper på få minutter 

Moden nok

– Viktigst er det at med denne gratis oppdateringen har plattformens modenhet nådd det punktet at vi med trygghet kan anbefale Windows 10-utrulling i hele virksomheter, skriver Myerson.

Noen av de mer generelle forbedringene finnes i Cortana og Edge.

Cortana skal nå kunne kjenne igjen telefonnumre, e-postadresser og fysiske adresser i håndskrevne notater, for deretter å bidra med disse i forbindelse med opprettelsen av påminnelser. Den skal også kunne fortelle brukeren når det er på tide å dra for å rekke fram til begivenhet. Så langt er Cortana bare tilgjengelig for språkene i en håndfull land. Norge og norsk er ikke blant disse.

De største nyhetene i Edge i denne omgang er visning av innholdet i faner uten å måtte gå vekk fra fanen som er i front. I tillegg har nettleseren nå fått støtte for synkronisering av bokmerker og historikk på tvers av Windows 10-enheter.

Støtte for utvidelser i Edge kommer trolig ikke før i neste store Windows 10-oppdatering, Redstone 1, som kanskje først kommer sommeren 2016.

Nøstet virtualisering: Kjør Windows 10 i Windows 10 i Windows 10

Skype

Heller ikke den integrerte Skype-klienten er ferdig. Men en tidlig utgave har blitt gjort tilgjengelig med denne Windows 10-oppdateringen.

En relativt god oversikt over de mindre Windows 10-forbedringene som nå er tilgjengelige, finnes her.

Microsoft har for øvrig også begynt å rulle ut en Windows 10-basert oppdatering til Xbox One. Trolig begynner utrullingen av Windows 10 Mobile til dagens Windows Phone-enheter i desember. Men det kan være store variasjoner i tilgjengeligheten, avhengig av blant annet land og modell.

Les også: Skype angriper Hangouts - og kopierer norske Appear.in