Microsoft Office XP

Selv om den ikke er "tilgjengelig" ennå - digitoday har sett nærmere på neste versjon av Microsoft Office.

Den siste tiden har det nyeste og heteste fra Microsoft vært XP-serien. Her kommer snart operativsystemet som de fleste kjenner som Whistler, og her kommer også snart Microsofts nye kontorpakke - Office XP. Da digitoday var i kontakt med Microsoft Norge var det etter det vi kjenner til ingen som satt med samme versjon som vi hadde, og vår versjon har senere blitt verifisert som den endelige.

Det er mange nyheter i den nye Office-pakken. Noen er meget bra, og andre igjen er ikke fullt så bra. Etter en tids prøving er nok rådet at oppgradering til denne pakken nok er mest for de særdeles kresne, men for de som kjøper for første gang er det nok vanskelig å komme unna denne.

Outlook er et kapittel for seg selv, og bør nevnes separat. Her må man nok desverre anbefale å ikke installere denne delen av Office med mindre man er systemadministrator og vil ha mest mulig kontroll på systemet sitt. Outlook har nemlig beholdt sin meget omstridte løsning for å beskytte mot virus, noe som gjør at utvalget filer som kan åpnes antakeligvis er mindre enn antallet filer som ikke kan åpnes. En del av dette er fornuftig, men enkelte av vedleggene som blir sperret ligger på grensen til å være latterlig. Microsoft hadde nok tjent mer på å legge inn virusbeskyttelse enn å blokkere alt som potensielt kan inneholde virus. Det morsomste er også at det ikke er mulig å slå av eller endre, med mindre man er koblet til en Exchange-server.

Resten av nyhetene i Office er stort sett positive. Det er blant annet lagt stor vekt på brukervennlighet og sammenkobling av de forskjellige programmene i pakken. Informasjon fra Outlook og Excel kan enkelt og greit brukes i Word (og vice versa), og Microsoft har lagt mye arbeid i å gi bedre beskyttelse mot systemkræsj - en beskyttelse som faktisk fungerer meget bra! Funksjonen "Task Panes" (oppgave-panel) er også en utvidelse som er verdt å prøve, da den gir enkel tilgang til alle dokumenter, også av typer som ikke er laget i det Office-programmet man er i, se på innholdet på utklippstavlen og formattere dokumentet.

De to andre nyhetene som antakeligvis vil brukes av flest er stemmegjenkjenning, for å styre Office og diktere dokumenter, og såkalt OCR (Optical Character Recognition), som gir muligheten til å scanne inn et dokument og få det i et format der man enkelt kan redigere på innholdet og skrive ut på nytt.

Det er også mange andre nye funksjoner som de mer avanserte bør ta en titt på (hint: "Smart Tags").

Alt i alt er Office XP en meget behagelig pakke å jobbe med. Desverre forsurer Outlook litt av gleden, og det nye brukergrensesnittet vil nok ta et par dager å venne seg til, men disse to tingene bør ikke være grunn nok til å hoppe over denne versjonen hvis man først trenger de nye funksjonene. Selv om det er lagt inn masse ny funksjonalitet, som helt tydelig er rettet mot bedrifter, virker ikke programmet særlig tyngre enn tidligere versjoner, og dette er også veldig viktig for de fleste.

Vår anbefaling blir å installere Office XP kun om det har funksjonalitet som du trenger, og som ikke eksisterer i de andre Office-versjonene. Om du er en privatbruker kan det hende du gjerne vil unngå Outlook. Alt i alt er valget opp til hver enkelt bruker, men det skal ikke legges skjul på at programmet er en stor oppgradering for bedriftsbrukerne.

Til toppen