JUSS OG SAMFUNN

Microsoft saksøkt for mobilsporing

Hevder at Windows Phone-mobiler spores selv når brukerne sier nei.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. sep. 2011 - 13:38

Microsoft har blitt saksøkt av en kvinne i staten Michigan for blant annet personvernkrenkelser. Kvinnen, Rebecca Cousineau, har bedt om at søksmålet får status som gruppesøksmål (class action).

Påstanden i søksmålet, som har blitt anlagt ved en distriktsdomstol i Seattle, går ut på at Windows Phone 7 sporer brukerens posisjon, selv når brukerne har deaktivert denne funksjonaliteten. Dette melder Reuters. Det hevdes at Microsoft med hensikt har designet kameraprogramvaren til mobiloperativsystemet slik at det ignorere brukerens forespørsel om ikke å bli sporet.

Ifølge PCMag.com skal Cousineau ha engasjert sikkerhetseksperten Samy Kamkar tik å utføre tester med hennes Samsung Omnia 7-mobil.

I testene skal det ha vist seg at kameraapplikasjonen ha startet å samle inn posisjonsdata allerede før brukeren blir spurt om sporingen skal tillates.

– Når man velger «cancel» for å unngå at posisjonsinformasjonen blir delt, fortsetter telefonen periodisk å sende informasjon om WLAN-nettverk og mobilmaster til en vert som eies av Microsoft, noe som angir brukerens posisjon, skriver Kamkar i en rapport som blant annet PCMag.com har fått tilgang til.

– Det Windows-baserte mobiloperativsystemet sender helt klart informasjon som kan føre til nøyaktig posisjonsinformasjon om mobilenheten, uavhengig om brukeren tillater kamaera-applikasjonen å dele informasjonen eller ikke, skriver Kamkar videre.

Microsoft, samt flere andre leverandører av mobiloperativsystemer, forklarte seg tidligere i år for den amerikanske kongressen om hvordan selskapenes systemer samler inn posisjonsdata. Ifølge Reuters skal Microsoft ha opplyst i brevet at Windows Phone 7 bare samler inn posisjonsdata etter at brukeren har samtykket til dette.

I søksmålet hevdes det også at Microsoft har villedet kongressen, og at selskapets framstilling var feilaktig.

Microsoft skal ikke ha villet kommentere søksmålet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.