Microsoft skal merke pirat-Windows 10

Uoffisielle versjoner slipper ikke unna.

Microsoft skal merke pirat-Windows 10
Piratene skal vite at de kjører uoffisiell Windows 10, sier Microsoft. Bilde: Stephen Brashear

Tidligere har det blitt påstått at selv piratkopierte versjoner av Windows 7 eller 8 vil kunne oppgraderes til Windows 10 gratis. 

Microsoft har i etterkant klargjort dette, og sagt at prosessen med å oppgradere til Windows 10 fra en piratkopiert versjon vil måtte gjennomføres via den offisielle nettbutikken til selskapet, noe som kan innebære en kostnad. Og uansett ville en slik piratkopiert oppgradering fremdeles behandles som nettopp dette - en piratkopi.

Les også: Så mange Windows 10-versjoner kommer.

Nå forklarer Windows-sjefen Terry Myerson mer om hva som skjer hvis man kjører en uoffisiell versjon av Windows 10. 

– Når vi ikke kan verifisere at Windows 10 er korrekt installert, lisensiert og ikke er tuklet med, lager vi et vannmerke for å gjøre brukeren oppmerksom, skiver Myerson i et blogginnlegg.

Skal merkes

Selskapet skriver deretter at de ønsker at flest mulig skal være med over til Windows 10, men at tilbudet om å oppgradere gratis ikke omfatter piratkopierte versjoner.  De vil likevel tilby operativsystemet til de brukerne som kjører uoffisiell Windows, og vil jobbe sammen med sine partnere om å utvikle attraktive tilbud til brukerne med uoffisielt operativsystem.

Les også: Windows 10 skal oppdateres hele tiden.

Det er altså fremdeles ikke kjent hvor mye en eventuell oppgradering til offisielle Windows 10 vil koste og hvordan prosessen skal foregå, men det er uansett tydelig at de som kjører piratkopiert versjon vil bli minnet om dette daglig, via et vannmerke.