Microsoft tester XP på barne-PC-en XO

Hvis pilotene går bra, vil OLPCs XO kunne leveres med Windows XP over sommeren.

Microsoft tester XP på barne-PC-en XO

Hvis pilotene går bra, vil OLPCs XO kunne leveres med Windows XP over sommeren.

Microsoft sier de vil anstrenge seg for å få Windows XP til å fungere på XO-maskinen til MIT-professor Nicholas Negropontes stiftelse One Laptop Per Child (OLPC). Stiftelsen tar sikte på å forsyne barneskoleelever i fattige land med en spesielt konstruert bærbar PC.

    Les også:

Det opprinnelige operativsystemet til XO er Linux, med et eget utviklet grafisk brukergrensesnitt.

Noen formell forpliktelse fra Microsoft om å støtte XO foreligger imidlertid ikke ennå. I en pressemelding heter det at selskapet arbeider med å tilpasse Windows XP til apparater som bruker flashminne i stedet for vanlig harddisk. Dette arbeidet er allerede fullført hva angår Intels ulands-PC «Classmate» og Asus’ lille Eee PC. Det at XO bruker flashminne i stedet for disk skal være en av Microsofts største utfordringer når de skal tilrettelegge Windows XP for å kjøre på maskinen.

Dette presiseres nærmere i et blogginnlegg fra James Utzschneider, som leder Microsofts avdeling Unlimited Potential Group: OLPC in the News (part 2).

Utzschneider skriver at det er svært uvanlig av Microsoft å selv legge et operativsystem til rette for en bestemt maskinvare, slik tilfellet er med XO. Vanligvis er det maskinvare leverandøren som gjør det. Over 40 ingeniører arbeider nå fulltid på prosjektet. En produksjonsklar utgave av Windows XP for XO kan ventes tidligst i midten av 2008.

– Vi har ennå ikke kunngjort formelle planer for å støtte XO, og vi vil ikke gjøre det før vi får tilbakemeldinger fra våre første tester i felten som tar til i januar.

Utenom flashminne ser Utzschneider utfordringer i de mange tekniske nyvinningene som preger XO, som den spesielle løsningen for trådløse nettverk, de mange inndataenhetene, strømsparingen og den spesielle skjermen som skal være fullt lesbar i sollys. Dette arbeidet krever blant annet et titalls nye drivere.

I et intervju med Wall Street Journal sier Utzschneider at testingen av XO med Windows XP vil foregå i USA, India og kanskje også Romania. Går testene bra, ser han fram til at masseproduksjon kan starte kanskje allerede over sommeren.

Til toppen