Microsoft: Vi hører på dere

Viser frem nye applikasjoner til Windows 10.

Microsoft: Vi hører på dere
Stephen Elop snakket om Windows 10-fremtiden under MWC-messen i Barcelona. Bilde: Thomas Marynowski

BARCELONA (digi.no): Microsoft gav ytterligere glimt av Windows 10 for mobiler på sin pressekonferanse på Mobile World Congress i Barcelona.

Selskapets visesjef for enheter, Stephen Elop innledet konferansen, og fokuserte i stor grad på to nye, enklere Lumia-modeller (640 og 640 XL), som skal by på gode spesifikasjoner til rimelig pris. Begge modellene kommer med Windows 8.1, men skal være fullt opgraderbare til Windows 10 når den tid kommer. Når det er sagt – Elop påpeker at alle Windows 8.1-enheter skal få Windows 10, men de helt konkrete funksjonene kan variere litt.

Noe nytt flaggskip fra Lumia kommer imidlertid ikke før Windows 10 er lansert.

Bedre mobil-nettleser

Microsoft demonstrerte også den nye nettleseren Spartan på Windows 10 for første gang. Som kjent er Spartan arvtageren til Internet Explorer, og skal være en enklere, ryddigere, raskere og mer funksjonell nettleser på «fullskjerms»-versjonen av Windows 10.

Spartan kommer imidlertid også til mobilutgaven, og det ryddige grensesnittet videreføres også der. Vi fikk sett leseliste-funksjonaliteten som lar brukerne spare innhold til lesing senere, når man eventuelt ikke er tilkoblet. Informasjonen synkroniseres også mellom Spartan på mobil og desktop, som ventet med Microsofts såkalte universal-apps.

Et nytt medlem av denne familien med universal-apper er kart, som også synkroniseres mellom enheter. Vi så hvordan man kunne slå opp informasjon om et bestemt sted på desktop, føre opp en reiserute, og all denne informasjonen dukket opp på mobil-enheten også. Opplevelsen fremstod som ikke ulik Google Maps.

Enda bedre å jobbe på

Microsoft viste også frem nye elementer av Office-appene med berøring, for eksempel Outlook med innebygde Word-funksjoner, hvordan Word kan automatisk utføre visse spesialfunksjoner i stedet for å gi brukeren skriftlig hjelp til hvordan det gjøres, samt hvor enkelt det skal være å betjene Excel med berøring.

De virkelig store nyhetene uteble, men Stephen Elop påpeker hvor viktig det er for Microsoft å lytte til brukerne sine, og det skal nå være over 2,8 millioner testere i Insider-programmet, som gjør det altså mulig å laste ned og teste Windows 10 for desktop og nylig også mobil. Ellers loves det ytterligere informasjon om de nye operativsystemene fremover, på Build-konferansen i april og utover.