BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft vil støtte OpenDocument

Microsoft skal lede nytt prosjekt for konvertering mellom Office-filformatene ODF og Open XML.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juli 2006 - 11:19

Microsoft annonserte i dag opprettelsen av åpen kildekode-prosjektet Open XML Translator. Prosjektet skal utvikle verktøy som skal fungere som en teknisk bro mellom Microsofts Office Open XML Format og OpenDocument Format (ODF). Sistnevnte benyttes av blant annet OpenOffice.org 2.

Arbeidet skal ifølge være satt i gang for å møte forespørsler fra den amerikanske regjeringen om interoperabilitet med ODF fordi regjeringen samarbeider med velgergrupper som benytter formatet. Presset som lenge har kommet fra andre miljøer, blant annet i Europa, nevnes ikke i pressemeldingen.

Konverteringsverktøyene vil bli gjort fritt tilgjengelige til Office 2007 og en rekke eldre utgaver av Microsoft Office. De vil utvikles og lisensieres under Berkeley Software Distribution-lisensen (BSD) og skal kunne benyttes av hele bransjen i både individuelle og kommersielle prosjekter.

Microsoft mener at Open XML og ODF er designet for å møte svært forskjellige kundebehov. Ved å utvikle toveis oversettelsesverktøy gjennom et åpen kildekodeprosjekt, mener selskapet at de tekniske avgjørelsene og avveiningene vil være transparente for alle, uansett hvilket format man i utgangspunktet støtter.

Det er likevel liten tvil om at Microsoft mener at selskapets eget format er overlegent ODF. Selskapet mener at ODF fokuserer på mer begrensede krav enn Open XML, at det har en helt annen arkitektur, og at det nå er under gjennomgang i underkomiteer ved OASIS for få å tettet mangler knyttet til regnearkformler, makrostøtte og valgmuligheter for funksjonshemmede brukere.

Som et resultat av dette, mener Microsoft at visse kompromisser vil være en nødvendig for oversettelse mellom de to formatene.

    Les også:

I Office 2007 vil det komme et nytt menyvalg som leder brukerne til programvaretillegg for lagring av dokumenter i formater som PDF, XML-formater som XML Paper Specification (XPS) og ODF. Men Open XML vil selvfølgelig være standardformatet i applikasjonene.

- Interoperabilitet er en hovedprioritet hos regjeringen i e-regjeringsparadigmet. Vår mulighet til å møte innbyggernes behov økes betydelig gjennom interoperabilitet og integrasjon av åpne, XML-baserte standarder, sier M. Moni, deputy director general ved det indiske National Informatics Centre, i en pressemelding.

- Det gjør det også mulig for innbyggerne å velte programvare. Så vi er veldig fornøyde med å se at Microsoft velger en ansvarlig, åpen og praktisk tilnærming til være interoperabilitetskrav, sier Moni.

Andrew Hopkirk, direktør for e-Government Interoperability Framework-programmet (e-GIF) til britiske National Computing Centre, senter mener at det alltid vil forekomme unøyaktigheter i elektronisk dokumentoversettelse mellom forskjellige faste formater.

- Akkurat som oversettelser av språk for mennesker, vil det være detaljforskjeller på konsepter og spesifikasjoner. Dette verktøyet ser ut til å bli en betydelig utvikling i trenden mot praktiske, åpne dokumentstandarder, og ikke minst, brukervennlige metoder for å bevege seg mellom dem, sier Hopkirk.

Selv utviklingen av oversettelsesverktøyene skjer i samarbeid med franske Clever Age. Testingen av verktøyene vil gjøres av Aztecsoft i India og Dialogika i Tyskland. En prototype av den første oversetteren er nå publisert på denne siden på SourceForge-nettstedet. Den skal gjøre det mulig for brukere av Word 2007 å åpne og lagre dokumenter i ODF-formatet.

Den endelige versjonen av oversettelsesverktøyet for Word ventes å bli tilgjengelig for nedlasting i slutten av 2006. Oversettere for Excel og PowerPoint kan ventes i 2007. Endre versjoner av Office vil få tilgang til oversettelsesverktøyene gjennom en gratis Compatibility Pack, som også vil inkludere oppdateringer for å gi støtte til Open XML-formatet.

- Gjennom dokumentasjonen Ecma International lager og arbeid som Open XML Translator-prosjektet, vil kundene snart få tillit til at Open XML og ODF vil kunne sameksistere og nye dokumentscenarier vil blomstre. Vi ser fram til å arbeide med fellesskapet av utviklere og bedrifter som er interesserte i XML-dokumenter, sier Frédéric Bon, administrerende direktør for Clever Age, i en pressemelding.

Microsoft skal lede Open XML Translator-prosjektet og bidra med enkelte andre ressurser.

I tilegg tillegg til OpenDocument Foundation, er flere andre aktører for lengst i gang med å utvikle lignende konverteringsverktøy. Blant annet er ODf Plugin til Microsoft Office under utvikling av The OpenDocument Foundation.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.