UTVIKLING

Microsoft vil støtte W3Cs vektorgrafikk

Blir i første omgang medlem av arbeidsgruppen for SVG.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 2010 - 09:00

Scalable Vector Graphics (SVG) er et XML-basert format for å beskrive todimensjonal vektorgrafikk. SVG er en åpen standard og utvikles av W3C.

Samtlige av de store nettleserne, med unntak av Internet Explorer, støtter SVG til en viss grad. Men siden IE fortsatt har en såpass dominerende posisjon, betyr dette at bruken av vektorgrafikk er temmelig begrenset på websider og i Ajax-applikasjoner.

Denne uken kunngjorde Patrick Dengler, et medlem av Microsofts Internet Explorer-team, at Microsoft har søkt om medlemskap i Scalable Vector Graphics Working Group, altså arbeidsgruppen i W3C som utvikler SVG-spesifikasjonen.

- Vi er begeistret over å ta del i å sikre at framtidige versjoner av SVG-spesifikasjonen vil møte behovene til utviklere og sluttbrukere, skriver Dengler.

- Vi erkjenner at vektorgrafikk er en viktig komponent i neste generasjons webplattform, opplyser Dengler.

Fordelen med vektorgrafikk (til høyre) kommer særlig når man skalerer opp bilder. Vanlig punktgrafikk (bitmap) vises til venstre. <i>Bilde: Wikimedia Commons med Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5-lisens</i>
Fordelen med vektorgrafikk (til høyre) kommer særlig når man skalerer opp bilder. Vanlig punktgrafikk (bitmap) vises til venstre. Bilde: Wikimedia Commons med Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5-lisens

I en kommentar til kunngjøringen, ønskes Microsoft velkommen til arbeidsgruppen av gruppemedlemmet Doug Schepers. Han skriver videre at det definitivt er rom for forbedringer i SVG-spesifikasjonene, samt nye egenskaper for å gjøre det enklere å forfatte. Schepers mener Microsoft hjelp på disse områdene vil være verdifull. Samtidig uttrykker han håp om at SVG-støtten kan komme på plass i Internet Explorer 9.

I andre kommentarer uttrykkes det mer skepsis, både til hvor raskt Microsoft eventuelt vil få på plass SVG-støtte og til selskapets videre utvikling av teknologien.

Det er foreløpig ikke så mye Microsoft selv har offentliggjort om IE9, utover at den skal skal få en ny og raskere JavaScript-motor, i tillegg til maskinvareakselerert visning av tekst og grafikk gjennom Direct2D.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.