Minnebrikke skyfler 3,2 gigabytes per sekund

Samsung har sendt prøver av verdens raskeste DRAM til utvalgte kunder. 128 megabit-brikkene kjøres i 400 MHz og skyfler 3,2 gigabytes per sekund.

Den koreanske leverandøren Samsung kunngjorde i går en 128 megabiters minnebrikke av typen DDR SDRAM - "double data rate synchronous dynamic random access memory".

DDR innebærer at bitene går dobbelt så fort unna som klokkefrekvensen. Med en maksimal frekvens på 400 MHz innebærer det 800 megabiter per sekund per pinne. Med en samlet kapasitet på 3,2 gigabytes, er dette verdens hittil raskeste DRAM-brikke.

Den nye brikken er beregnet på grafikkort, og skal gradvis erstatte dagens brikker på opptil 300 MHz. De kjøres under 2,8 volt og er fysisk utformet slik at grafikkortleverandørene ikke behøver å gjøre endringer på sine kort.

Samsung har store forventninger til de nye brikken, og forventer en omsetning på 300 millioner dollar. Selskapet anslår i dag sin andel av markedet for DDR-minne til grafikkort til 80 prosent, og venter at nærmere 70 prosent av alle solgte grafikkort vil utstyres med DDR-minne.

Andre bruksområder vil være i rutere, svitsjer og forbrukerelektronikk. Samsung skal foreløpig være alene om å produsere 400 MHz DDR-minne.

Til toppen