Minnegigant mot skifteretten

Japanske storselskap har bedt om beskyttelse fra kreditorene.

Minnegigant mot skifteretten
Elpida er iferd med å gå konkurs. Det japanske minneselskapet har opplevd kraftig fall i prisene på DRAM-brikker og klarer derfor ikke betjene sine forpliktelser. Dermed kan den største konkursen i Japan på to år være et faktum. Bilde:

Den japanske minneprodusenten Elpida har store finansielle problemer og skal ikke være i stand til å dekke sine løpende forpliktelser. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News har selskapet nå søkt beskyttelse fra sine kreditorer og er i praksis konkurs.

Selskapet har forpliktelser på til sammen 448 milliarder japanske yen, 31,8 milliarder norske kroner. Men med fallende priser på deres hovedprodukt, DRAM-brikker, ser selskapet ingen annen mulighet enn å be om beskyttelse fra sine kreditorer. Da de heller ikke har lykkes å skaffe refinansiering på lån som forfaller i april kan det bli kroken på døren.

Ifølge Bloomberg News skal selskapet ha kallet inn til en pressekonferanse i løpet av mandagen for å orientere om situasjonen.

Dersom ikke japanske myndigheter trår til med en redningspakke blir det nemlig lite konkurranse igjen i markedet for DRAM-brikker. Samsung er den klare lederen med 45 prosent av markedet, mens Hynix har 22 prosent og Elpida har en markedsandel på 12 prosent. Elpida ble etablert ved at NEC og Hitachi slo sammen sine minne-virksomheter i 1999.

Prisene på DRAM har imidlertid rast som følge av svak salgsutvikling i PC-markedet, samtidig som selskapene i dette markedet har økt kapasiteten.

    Les også: