Minneprisene spretter i været

Prisene på minnebrikker har de siste dagene steget kraftig, men bransjen er usikker på hvorfor.

Prisene på minnebrikker har de siste dagene steget kraftig, men bransjen er usikker på hvorfor.

Det er særlig på 16 og 32 MB SIMM (Single Inline Memory Module) at prisene har steget voldsomt. John Aspholm, produktansvarlig for PC-komponenter hos distributøren Computer 2000, sier til digi.no at prisene på slike brikker har steget med opptil 42 prosent i løpet av forrige uke, mens den gjennomsnittlige økningen på alle typene minne har vært omtrent 25 prosent.

Ifølge CNET, skyldes prisoppgangen rykter om at de koreanske minneprodusenter har vanskeligheter med å få den nødvendige kreditt for å kjøpe epoxy resin fra de få japanske selskapene som lager det. Epoxy resin er ifølge CNET en nøkkelkomponent i innkapslingen av minnebrikkene. De koreanske selskapene står for minst 35 prosent av verdens DRAM-produksjon (Dynamic Random Access Memory). Prisene på 16 megabit minnebrikker gikk i USA opp med 25 til 30 prosent på to dager i slutten av forrige uke.

Aspholm forteller at han har hørt om denne saken uten å vite noe mer om dette er tilfelle. Han mener at prisoppgangen også kan skyldes andre faktorer.

- Jeg tror at etterspørselen nå har tatt seg opp etter julehøytiden. De forskjellige leddene i distribusjonskjeden har hatt lite minne på lager i denne perioden, og nå ønsker de å fylle lagrene opp igjen.

Aspholm forteller at flere av minneprodusentene han har vært i kontakt med ikke forstår hvorfor prisene har gått opp. Den lokale etterspørselen i Sørøst-Asia er jo for tiden minimal, og Aspholm mener at etterspørselen globalt bare igjen har kommet opp på normalen. Derfor utelukker han ikke at det er ryktet om kredittproblemene til de koreanske produsentene som har forårsaket prisøkningen.

Når prisene igjen vil falle, tør ikke Aspholm spå noe sikkert om, men han regner med at prisene snart vil stabilisere seg på et lavere nivå enn de er i dag.

Geir Elstad, daglig leder ved dataforhandleren Tech Computers, sier til digi.no at de foreløpig ikke har satt opp prisene ut til kundene, men forteller at bedriftens innpriser på minne har steget med omtrent 30 prosent. Elstad regner med at prisene igjen vil synke i løp av en uke eller to, og at det nå er for mye panikk i markedet til at utfallet av prisøkningen kan bli varig.

Til toppen