DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Minst 70 bekymringsmeldinger fra 22 kommuner har gått tapt etter IT-svikt

Den tekniske feilen i barnevernets datasystem har ført til at minst 70 bekymringsmeldinger fra 22 kommuner i landet har gått tapt. Det viser en oversikt fra VG.

Byrådsleder Rune Bakervik (Ap)  i Bergen fortalte mandag at bekymringsmeldinger til barnevernet ikke har kommet fram. Problemet gjelder meldinger en rekke steder i Norge. T.v. barnevernsbyråd Line Berggreen Jacobsen (Ap).
Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) i Bergen fortalte mandag at bekymringsmeldinger til barnevernet ikke har kommet fram. Problemet gjelder meldinger en rekke steder i Norge. T.v. barnevernsbyråd Line Berggreen Jacobsen (Ap). Foto: Tuva Åserud/NTB
6. juni 2023 - 13:30

Mandag ble det kjent at det er avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Visma Familia, som er fagsystemet som barnevernet mange norske kommuner benytter. Over 240 kommuner bruker systemet.

Konsekvensen er at bekymringsmeldinger om barn ikke har nådd fram til kommunene og at meldingene har forsvunnet.

En kartlegging VG har gjort, viser at det er snakk om minst 70 bekymringsmeldinger som har forsvunnet fra 22 kommuner rundt om i Norge. Et fåtall av disse bekymringsmeldingene har i ettertid latt seg gjøre å finne igjen. Ettersom flere kommuner fortsatt jobber med å undersøke omfanget. Det er derfor sannsynlig at tallet vil endre seg i løpet av de kommende dagene.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har bedt om en statusoppdatering fra Bufdir. <i>Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB</i>
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har bedt om en statusoppdatering fra Bufdir. Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB

Feilen har eksistert siden september 2020, ifølge Visma. Den ble oppdaget av Bergen kommune, som mandag opplyste at 21 bekymringsmeldinger er borte hos dem – som også er den kommunen der flest meldinger har gått tapt. Deretter følger Kristiansand (12), Sandefjord (7) og Sarpsborg (5).

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ber om statusoppdatering fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) om de tapte bekymringsmeldingene innen 16.00 i dag.

Divisjonsdirektør Harald Hegerberg i Bufdir sier til NRK at statusrapporten blant annet inneholder hvordan de ser på situasjonen og hvordan de jobber med å få oversikt over hvor mange meldinger det kan være snakk om. 

– Hva omfanget er, kommer vi til å spørre alle kommuner om. Også de som ikke er berørt, sånn at vi vet tilstanden for hele landet, sier han til NRK.

Kommunene får én uke på seg til å svare. Ifølge Hegerberg er dette rimelig tid fordi de berørte kommunene har mye å gjøre med å rette opp feilen.

Kommunene har tidligere blitt bedt om å sende inn avvikene til Datatilsynet.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.