JUSS OG SAMFUNN

Minstekrav for lisensbetaling med digital-TV

I forbindelse med kulturministerens mediepolitiske redegjørelse ble det fremlagt forslag om å stille minstekrav til kvaliteten på TV-tilbudet til lisensbetalerne.

31. mai 2000 - 13:54

Spørsmålet om kvaliteten man får i retur for lisenspengene kommer opp med jevne mellomrom. Er det rettferdig at alle som eier et TV-apparat eller en videospiller skal være med å finasiere kanaler de ikke engang får inn på skjermen?

I løpet av Stortingsdebatten etter Ellen Horns mediepolitiske redegjørelse i forrige uke, kom det forslag fra Fremskrittspartiet om differensiering av lisensen for dem som eventuelt ikke får inn NRK2.

I tillegg mener Høyres Trond Helleland at kulturdepartementet må definere en minstegrense for hvilke tjenester lisensbetalerne skal ha krav på tilgang til når digital-TV og bredbåndstjenester innføres.

- Jeg mener man bør bli enige om et minstetilbud på TV-kanaler i forbindelse med innføringen av digital-TV, ut fra et allmenkringkastings-perspektiv.

Vi vil aldri kunne nå hver eneste TV-seer med signalene, men med Norkrings tre multiplexer utbygd vil det finnes så mange kanaler at de siste 4-5 prosentene må dekkes opp ved hjelp av mikrobølgesendere eller lignende løsninger, sier Helleland til digi.no.

Han mener vi kan få opptil 15 kanaler når Norkring bygger ut det digitale sendenettet, og selskapet fikk, ifølge Helleland, et foreløpig positivt svar fra Post- og teletilsynet på utbyggingen i 1999.

Multiplex er betegnelsen på en UHF-kanal som bærer digitale kanaler. En multiplexer er den boksen som samler flere signaler til ett, på en slik måte at boksen på den andre enden kan identifisere og separere signalene igjen. I det analoge frekvensspekteret er det plass til en TV-kanal per 8 Mhz, mens med digitale sendinger av radio, TV eller data får man plass til 4-6 kanaler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.